Svjetske burze završavaju godinu s rekordima

Analiza svjetskih burzi
Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, pri čemu su mnogi indeksi dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje optimizmu zbog trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 28.645 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 3.240 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 posto, na 9.006 bodova.

Sva tri indeksa dosegnula su nove najviše razine u povijesti, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon što je početkom tjedna predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, u četvrtak je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 29 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013.

To se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata američke središnje banke u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što je pozitivno utjecalo i na ostale najveće svjetske burze.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks svjetskih burzi porastao je ove godine oko 24 posto, što je njegov najveći godišnji dobitak od 2009., pa se kreće na najvišim razinama u povijesti.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 posto, na 7.644 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 13.337 bodova, a pariški CAC 0,3 posto, na 6.037 bodova. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica porastao je od početka godine 24 posto i dosegnuo rekordne razine.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,1 posto, na 23.837 bodova, dok je od početka godine porastao oko 20 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je ove godine više od 16 posto i dosegnuo najviše razine u 18 mjeseci.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 posto, na 96,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao 0,3 posto, na 109,08 jena. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,27 posto, na 1,1194 dolara. Cijene su nafte, pak, blago porasle, pri čemu je trend njihova uspona ušao u peti tjedan.

Cijena barela na američkom tržištu jutros je ojačala 0,05 posto, na 61,75 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,18 posto, na 68,28 dolara.

Od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 27, a na američkom oko 36 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i saveznica te organizacije, uključujući Rusiju.

You may also like

0 comments