Svjetske burze u silaznoj putanji zbog širenja korona virusa

Pitanje dostupnosti cjepiva
Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer se u SAD-u nastavlja brzo širenje koronavirusa, a do primjene cjepiva i normalizacije situacije proći će još neko vrijeme.

Od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 učinkovito 90 posto, na tržištu je vladao optimizam, a cijene su dionica uglavnom rasle. No, raste i broj oboljelih od koronavirusa u SAD-u, pa je jučer zabilježeno više od 100.000 novozaraženih osmi dan zaredom, što je neke države, primjerice New York, navelo na ponovno uvođenje strožih mjera protiv širenja zaraze, a epidemiolozi pozivaju na oprez dok cjepivo ne bude proizvedeno i distribuirano.

Kako je jasno da će do normalizacije zdravstvene i gospodarske situacije proći još neko vrijeme, ulagači su jučer odlučili povući dio zarade s tržišta. Zbog toga su najviše pale cijene dionica koje su najosjetljivije na gospodarska kretanja i koje su posljednjih dana najviše rasle. Osim energetskog i rudarskog sektora, pod pritiskom su se našle i dionice iz sektora povezanih s turizmom.

Čak i nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks u plusu je od početka tjedna oko 2 posto, zahvaljujući vijesti o cjepivu i nadi ulagača u brži oporavak gospodarstva. No, podaci zasad ukazuju na spori oporavak. Jučer je objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao na najnižu razinu u sedam mjeseci, no tempo oporavka tržišta rada je usporio jer su fiskalne poticajne mjere istekle i jer je daljnje poboljšanje situacije malo vjerojatno dok bijesni pandemija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale.  Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale, kao i jučer na europskim tržištima i Wall Streetu, jer se ulagači plaše da će daljnje širenje koronavirusa u Europi i SAD-u izazvati usporavanje oporavka gospodarstava. Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu i u Europi, koje su bile pod pritiskom zbog daljnjeg širenja koronavirusa, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, dok su ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što je japanski jen. Cijene su nafte, pak, jutros pale. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 1,45 posto, na 42,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,63 posto, na 40,45 dolara.

You may also like

0 comments