Svjetske burze u padu, prijeti duboka recesija

Pad američkog BDP-a
Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno pale jer su slabiji nego što se očekivalo makroekonomski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija izazvali strahovanja da bi gospodarske štete od koronakrize mogle biti i veće nego što se procjenjivalo.

Pad indeksa posljedica je slabijih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja, uključujući 8,7-postotni pad prometa u trgovini na malo u ožujku, što je njegov najveći pad od 1992. godine, od kada se prate ti podaci. Pritom je prodaja automobila pala više od 25 posto, a goriva na benzinskim postajama više od 17 posto.

Posljedica je to strogih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, zbog čega je mnogim Američkancima naloženo da ostanu kod kuće. Sve to ukazuje na oštar pad osobne potrošnje, koja čini oko dvije trećine gospodarske aktivnosti SAD-a. Uz to, industrijska je proizvodnja u ožujku potonula 5,4 posto, što je njezin najveći pad od 1946. godine.

S obzirom na te i druge loše podatke iz ožujka, ekonomisti u anketi Reutersa procjenjuju da je u prvom tromjesečju američki bruto domaći proizvod (BDP) pao 10,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njegov najveći pad od 1947. godine.

Kako se blokada dijelova gospodarstva u travnju proširila na više država SAD-a, u drugom bi tromjesečju američki BDP mogao pasti i 30 posto. Ekonomisti JPMorgana očekuju čak pad od 40 posto, nakon 10-postotnog pada u prvom kvartalu.

I poslovni rezultati kompanija ukazuju na veće nego što se očekivalo gospodarske štete od koronakrize. Nakon što su dan prije JPMorgan Chase i Wells Fargo izvijestili o padu dobiti u prvom tromjesečju i povećanju rezervi zbog mogućih gubitaka povezanih s pandemijom, jučer su još dvije velike banke, Bank of America i Citigroup, potvrdile te negativne trendove.

Cijene dionica tih dviju banaka potonule su više od 5 posto. Razočaravajući rezultati banaka povećali su zabrinutosti u vezi poslovnih rezultata ostalih kompanija, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Investment Management.

Dodaje da će i mnoge druge kompanije i banke ostvariti slabe rezultata jer su mnogi dijelovi gospodarstva već tjednima paralizirani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto.

Posljednjih su tjedana cijene dionica na Wall Streetu snažno rasle, zahvaljujući nadi ulagača da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu, da će se uskoro olabaviti restrikcije na poslovanje kompanija i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

Ekonomisti JPMorgana očekuju čak pad od 40 posto, nakon 10-postotnog pada u prvom kvartalu. Međunarodni monetrani fond (MMF) objavio je, pak, u četvrtak da bi rast gospodarstva u azijskoj regiji u ovoj godini mogao skliznuti na nulu, po prvi put u 60 godina, jer su izvoznici pogođeni slabljenjem potražnje, dok su mjere protiv virusa natjerale ljude da ostanu kod kuće. Zbog slabosti gospodarstva slabi su i poslovni rezultati komapnija.

Zbog toga analitičari smanjuju svoje procjene, pa sada u anketi Reutersa očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 12,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su još prošloga tjedna očekivali pad od 6,4 posto. Ništa bolja situacija nije ni u azijskim kompanijama, kažu analitičari.

No, S&P 500 indeks i dalje je oko 18 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 3,34 posto, na 5.597 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,90 posto, na 10.279 bodova, a pariški CAC 3,76 posto, na 4.353 boda. Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače obeshabrili slabi makroekonomski podaci iz SAD, što ukazuje da bi gospodarske štete od koronakrize mogle biti veće nego što se očekivalo.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, nakon što je danima slabio. Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 1,66 posto, na 28,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,55 posto, na 19,98 dolara.

You may also like

0 comments