Svjetske burze u padu drugi dan za redom

Hoće li FED početi ukidati poticaje?

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstva i jer nisu sigurni da Fed neće uskoro početi ukidati poticaje.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u rudarskom i energetskom, više od 1 posto. Padu tog indeksa uvelike je pridonio i pad cijena dionica tehnoloških divova Applea i Facebooka za otprilike 1 posto.

Dan prije upravo je rast tehnološkog sektora pogurao Nasdaq indeks na novu rekordnu razinu, no jučer se Nasdaq našao pod pritiskom tog sektora.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize.

Američko se gospodarstvo u kolovozu blago smanjilo jer su porasle zabrinutosti u vezi toga kako bi novo širenje koronavirusa moglo utjecati na oporavak gospodarstva, navodi Fed u novoj ‘Bež knjizi’, zbirki izvješća o gospodarstvu.

Svi posljednji makroekonomski podaci, među ostalim i s tržišta rada, pokazuju da je oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva izgubio na zamahu. Ulagači se nadaju da bi zbog toga američka središnja banka mogla zadržati program kupnje obveznica još neko vrijeme kako bi podržala gospodarstvo.

S druge strane, rastu inflacijski pritisci, zbog čega bi Fed uskoro mogao započeti ukidati poticaje.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, kazao je za Financial Times da bi Fed trebao nastaviti s planovima smanjenja poticaja, unatoč usporavanju oporavka tržišta rada.

Od prošloga četvrtka, kada je dosegnuo rekordnu razinu, S&P 500 indeks izgubio je nešto manje od 1 posto. No, od početka godine na dobitku je oko 20 posto, zahvaljujući ponajviše golemim monetarnim poticajima.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama uoči odluka čelnika Europske središnje banke (ECB). Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz kompanija, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon jučerašnjeg pada.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači zabrinuti zbog usporavanja oporavka gospodarstava i mogućeg smanjenja poticaja središnjih banaka.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla drugi dan zaredom.

Cijene nafte, pak, rastu drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,35 posto, na 72,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,20 posto, na 69,55 dolara.

You may also like

0 comments