Svjetske burze skliznule s rekordnih razina

Nakon znatnog mjesečnog rasta

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači bili oprezni zadnjeg dana kolovoza, nakon što su u cijelom tom mjesecu cijene dionica znatno porasle.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene su dionica jučer pale, uključujući tehnološki sektor, koji je dan prije znatno porastao i pogurao S&P 500 i Nasdaq indeks na rekordne razine.

Analitičari kažu da se radi o predahu na tržištu, nakon što su cijene dionica u kolovozu, inače mirnom mjesecu na tržištu kapitala, znatno porasle.

S&P 500 porastao je u proteklih mjesec dana 2,9 posto, što je sedmi mjesec zaredom kako raste. Dow Jones ojačao je istodobno 1,2, a Nasdaq indeks 4 posto.

To se zahvaljuje oporavku gospodarstva i rastu zarada kompanija, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

Uz to, američka središnja banka poručuje da neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike, što znači da će još neko vrijeme tiskati svježi novac i održavati rekordno niske kamatne stope.

„Nakon svih monetarnih i fiskalnih poticaja, postavlja se pitanje kuda idemo? Hoće li S&P 500 dosegnuti razinu od 5.000 bodova i kako? Koji će sektor predvoditi?”, kaže Eric Metz, direktor u tvrtki SpringRock Advisors.

U nedavnoj anketi Reutersa, analitičari su procijenili da na kraju ove godine S&P 500 indeks neće biti daleko od sadašnjih razina.

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju daljnjim poticajnim mjerama, s obzirom na usporavanje oporavka azijskih gospodarstava od koronakrize. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje mirno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih gospodarskih i korporativnih vijesti, pri čemu bi Crobex indeksi mogli stagnirati.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer ulagače zabrinjavaju naznake usporavanja oporavka najvećih svjetskih gospodarstava, dok se vrijednost dolara prema košarici valuta odmaknula od najnižih razina u tri tjedna.

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je dan prije zaronila na najnižu razinu u tri tjedna.

A cijene su nafte jutros porasle, nakon što su u kolovozu zabilježile prvi mjesečni pad od ožujka.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala na 71,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 68,75 dolara.

U fokusu trgovaca danas će biti sastanak OPEC-a i saveznika tog kartela na kojem će se raspravljati o mogućnostima povećanja proizvodnje.

You may also like

0 comments