Svjetske burze porasle usprkos širenju korona virusa

Početak tjedna
Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle jer su zbog solidnih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u svijetu bile u drugom planu.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji pokazuju da bi američko gospodarstvo uskoro moglo izaći iz recesije. Tako je objavljeno da je u lipnju broj zaposlenih porastao za rekordnih 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali. Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 13,3 na 11,1 posto.

Unatoč rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelomice oporavilo, s obzirom da je u ožujku i travnju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 milijuna ljudi.  Podršku tržištima pružili su i podaci o brzom rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru jer je nakon popuštanja restriktivnih mjera ojačala potražnja.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer nema nikakvih naznaka da se širenje koronavirusa u svijetu usporava. Broj zaraženih premašio je 11 milijuna, a umrih 520 tisuća. Najviše oboljelih i umrlih bilježi SAD zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti. U subotu je Florida izvijestila o rekordnih 11.400 novozaraženih, što je, primjerice, veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj europskoj zemlji.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je prošloga tjedna da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze. Tijekom saslušanja u Senatu kazao je i da nema jamstva da će SAD imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine. To, pak, unosi nesigurnost u vezi gospodarstva, pa je predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američko gospodarstvo i dalje vrlo nesigurni.

To znači da bi oporavak američkog gospodarstva, koje je već šesti mjesec u recesiji, mogao biti usporen. Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,1 posto, na 6.157 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 3,6 posto, na 12.528 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 5.007 bodova. Na azijskim su burzama u ponedjeljak burzovni indeksi znatno porasli, dosegnuvši nove najviše razine u četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje snažnom skoku cijena kineskih dionica.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros blago pala. Cijena je nafte, pak, na londonskom tržištu jutros porasla 0,35 posto, na 42,95 dolara, nakon što je prošloga tjedna skočila 4,5 posto. No, na američkom je tržištu cijena barela pala 0,6 posto, na 40,35 dolara, nakon što je prošloga tjedna porasla 4,4 posto.

You may also like

0 comments