Svjetske burze porasle sedam posto

Na tržištima
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skočili više od 7 posto jer su ulagače ohrabrile vijesti o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u nekim europskim zemljama i New Yorku, pa se nadaju da će se situacija uskoro poboljšati.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa, s obzirom da se u New Yorku i nekim zemljama Europe bilježi usporavanje rasta broja umrlih od tog virusa. „Kada tržište poraste ovako snažno, premda su fundamenti i dalje u slobodnom padu, može se reći da se tržište nada da će za šest mjeseci situacija biti puno bolja. Pred nama je još puno loših vijesti, no i to će proći“, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu više od 70.000 života, a zaraženo je više od 1,2 milijuna ljudi. Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi gospodarstava paralizirani, jasno je da globalno gospodarstvo uranja u recesiju.

No, ulagači se nadaju da se širenje virusa usporava zbog čega bi uskoro mogle bile ukinute karantene, a da bi, zahvaljujući golemim poticajnim mjerama vlasti u svijetu, uskoro mogao uslijediti i oporavak gospodarskih aktivnosti. Unatoč jučerašnjem rastu, S&P 500 indeks i dalje je više od 21 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute polovicom veljače.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će i kvartalna izvješća američkih kompanija, a analitičari očekuju recesiju zarada. Naime, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom više od 10 posto, što znači da se očekuje pad zarada dva kvartala zaredom.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa u SAD-u i Europi. Podršku tržištima pružio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 7 posto, zahvaljujući nadi da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa, s obzirom da se u New Yorku i nekim zemljama Europe bilježi usporavanje rasta broja umrlih od tog virusa. No, to ipak nije previše impresioniralo azijske ulagače jer broj novih slučajeva zaraze od koronavirusa raste, kao i broj umrlih, pa azijske burze nisu skočile tako snažno kao američke.

Na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio, nakon što je danima jačao. Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta. A nakon što su prošloga tjedna cijene nafte skočile više od 30 posto, što je bo njihov najveći tjedni dobitak u povijesti, posljednjih dana znatno osciliraju. Nakon jučerašnjeg pada za više od 3 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 2 posto, na 33,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 26,90 dolara.

You may also like

0 comments