Home Energetika Svjetske burze porasle nakon što je Donald Trump proširio energetsku infrastrukturu

Svjetske burze porasle nakon što je Donald Trump proširio energetsku infrastrukturu

by Agencije

Na Wall Streetu su prošloga tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, a cijene su dionica porasle i na većini ostalih svjetskih burzi jer je ispunjavanje predizbornih obećanja novog američkog predsjednika Donalda Trumpa ohrabrilo ulagače.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones skočio 1,3 posto, na 20.093 boda, dok je S&P 500 porastao 1,0 posto, na 2.294 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 5.660 bodova. Polovicom tjedna Dow Jones indeks probio se po prvi put u povijesti iznad granice od 20.000 bodova, a i ostali američki indeksi dosegnuli su rekordne razine.

To se zahvaljuje prvim mjerama predsjednika Trumpa. Premda još nije izašao s detaljima o planiranom smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje, Trump je povukao neke druge poteze koji pokazuju da kani provesti ono što je govorio u izbornoj kampanji.

Tako je potpisao uredbe o labavljenju regulacija u domaćem proizvođačkom sektoru i nastavku gradnje dvaju naftovoda kako bi proširio energetsku infrastrukturu. Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, najveći je dobitnik financijski sektor jer je predsjednik obećao smanjenje regulacija u tom sektoru. Uz to, očekuje se da će Trumpove najavljene politike potaknuti rast gospodarstva, ali i inflacije, pa bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što pogoduje bankama.

S druge strane, tržišta kapitala zasad su uglavnom ignorirala Trumpove protekcionističke najave, kao što je ona o uvođenju 20-postotnih carina na uvoz proizvoda iz Meksika u SAD. No, u posljednja dva dana protekloga tjedna indeksi su blago skliznuli s rekordnih razina. Ulagače je, naime, na oprez naveo podatak da je američko gospodarstvo u zadnjem lanjskom tromjesečju poraslo 1,9 posto na godišnjoj razini, što je sporiji rast u odnosu na 3,5 posto u prethodnom tromjesečju, kao i od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 2,2 posto.

Uz to, ulagače su razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija, među ostalim, naftnog diva Chevrona, lanca ‘kafića’ Starbucksa i Alphabeta, krovne kompanije Googlea.

Ipak, većina kompanija koje su dosad objavile poslovna izvješća zabilježila je veću zaradu nego što se očekivalo. Tako analitičari u anketi Reutersa sada očekuju da će zarade američkih kompanija u zadnjem lanjskom tromjesečju u prosjeku porasti za 6,8 posto na godišnjoj razini, što bi bio njihov najveći rast u zadnje dvije godine. Prije 10-ak dana procjenjivali su da će zarade prosječno biti veće za 6,3 posto.

Na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,20 posto, na 7.184 boda, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.839 bodova. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 1,56 posto, na 11.814 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,7 posto, na 19.467 bodova.

Related Posts