Svjetske burze porasle nakon dva tjedna, na valu cijena nafe

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući dobrom početku predblagdanske sezone potrošnje i nadi ulagača da će Fed usporiti tempo povećanja kamata.e
Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,85 posto, na 23.557 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na rekordna 2.602 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na rekordnih 6.889 bodova.

Nakon dva tjedna pada, Dow Jones i S&P 500 indeks porasli su zahvaljujući dobrom početku predblagdanske sezone potrošnje na tzv. ‘Crni petak’, dan nakon Dana zahvalnosti, kada trgovine nude velike popuste i kada počinje kupovna groznica.

Potrošnja je porasla, posebice u online trgovanju, pa podaci tvrtke Adobe Analytics pokazuju da je na Dan zahvalnosti i ‘Crni petak’ online prodaja dosegnula 6,9 milijardi dolara, što je oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Procjenjuje se da od ‘Crnog petka’ do božićnih blagdana trgovine ostvare i do 40 posto svoje ukupne godišnje prodaje. Zahvaljujući tome, prošloga su tjedna snažno porasle cijene dionica u trgovačkom i tehnološkom sektoru. Među većim dobitnicama bile su i dionice energetskog te rudarskog sektora, što se zahvaljuje rastu cijena nafte i sirovina.

Pozitivno je na tržište utjecala i objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika američke središnje banke. Doduše, ni nakon objave zapisnika nitko ne sumnja da će Fed povećati ključne kamatne stope u prosincu po treći put ove godine, no vjeruje se da će iduće godine usporiti tempo povećanja cijene novca.

Iz zapisnika je, naime, vidljivo da čelnike Feda zabrinjava niska inflacija, koja bi se još dulje vrijeme mogla kretati ispod ciljane razine Feda od 2 posto.

Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da će na kraju ove godine kamate na Fedove fondove biti povećane u raspon od 1,25 do 1,50 posto, dok će na kraju iduće godine iznositi 1,75 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 7.409 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 posto, na 13.059 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 5.390 bodova.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica skliznule s najviših razina u 10 godina zbog slabosti kineskog i južnokorejskog tržišta, dok se tečaj eura prema dolaru čvrsto drži na najvišim razinama u dva mjeseca.

You may also like