Svjetske burze porasle na valu rasta cijena nafte

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle jer ulagači smatraju da bi povećanje kamata Feda predstavljalo potvrdu da se američko gospodarstvo oporavlja. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 2,1 posto, na 17.873 boda, dok je S&P 500 skočio 2,3 posto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 3,4 posto, na 4.933 boda.

Posljednjih tjedana niz dužnosnika američke središnje banke upozorio je tržišta da bi ključne kamatne stope mogle biti povećane već u lipnju ili srpnju. Tom nizu prošloga se tjedna pridružila i predsjednica Feda Janet Yellen, kazavši da bi bilo prikladno kamate povećati za koji mjesec ako se rast američkog gospodarstva nastavi kao što se očekuje.

Daljnje povećanje kamata Feda, nakon onoga u prosincu prošle godine, smanjilo bi likvidnost na tržištima dionica, no s druge strane, analitičari kažu da bi to ujedno predstavljalo potvrdu da se gospodarska situacija poboljšava. “Gledajući naš položaj u globalnom gospodarstvu, čini se da se situacija poboljšala do razine na kojoj je moguće povećanje kamata u lipnju ili srpnju”, kaže Paul Springmeyer, portfelj menadžer u tvrtki Private Client Reserve.

U petak je objavljena druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda, prema kojoj je gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo 0,8 posto na godišnjoj razini, dok je prva procjena pokazivala rast od 0,5 posto.

To, doduše, predstavlja usporavanje rasta u odnosu na prethodni kvartal, no većina novih podataka ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromjesečju i jačanje inflacije, što Fedu daje argumente za povećanje kamata.

Pozitivno je na tržišta utjecao i daljnji rast cijena nafte, koje su se polovicom tjedna, po prvi puta nakon sedam mjeseci, nakratko probile i iznad 50 dolara po barelu. I na europskim burzama prošloga su tjedna cijene dionica snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 6.270 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,8 posto, na 10.286 bodova, a pariški CAC 3,7 posto, na 4.514 bodova.

Dobro raspoloženje na europskim burzama zahvaljuje se dogovoru između Atene i ministara financija eurozone o novoj financijskoj pomoći Grčkoj. “Dogovor će pridonijeti tome da će do kraja godine u medijima biti manje negativnih vijesti iz Grčke. No, iduće je veliko pitanje kako se brzo mogu ukinuti kapitalne kontrole, a gospodarstvo vratiti u normalu”, poručuju analitičari Deutsche banke u bilješci klijentima.

Uz to, ulagači se nadaju da će Britanija ostati članica Europske unije, na što ukazuju posljednje ankete. I na Tokijskoj su burzi cijene dionica prošloga tjedna porasle, pa je Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 16.834 boda.

You may also like