Svjetske burze porasle iako prijeti drugi val korona virusa

Splasnule nade u oporavak
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga tjedna, no zbog mogućeg drugog vala širenja koronavirusa, splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na samom početku tjedna ti su indeksi snažno porasli, zahvaljujući najavama novih poticajnih mjera, velikoj likvidnosti i nadi ulagača da će to dovesti do brzog oporavka američkog i drugih najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize.

Međutim, polovicom tjedna ulagače su zabrinule vijesti o rastu broja novozaraženih od koronavirusa u pojedinim saveznim državama SAD-a koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere. Unatoč tome, predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da SAD neće uvesti novi krug restriktivnih mjera.

No, ulagači su oprezni i zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u Pekingu, zbog čega su zračne luke u glavnom gradu Kine otkazale više tisuća letova, a broj zaraženih raste i u nekim europskim zemljama. Ulagači su oprezni i zbog toga što posljednji podaci pokazuju da se američko gospodarstvo od koronakrize možda neće oporaviti toliko brzo, koliko su se nadali. Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prethodnoga tjedna za 1,5 milijuna, gotovo isto kao tjedan dana prije.

To su slabiji podaci nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, a ukupan broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima ostaje na visokih 20,5 milijuna, što pokazuje da tržištu rada predstoji dugi put oporavka. U fokusu ulagača prošloga je tjedna bilo i izvješće predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u Kongresu o situaciji u gospodarstvu.

Dok javnost ne bude sigurna da je pandemija suzbijena, nije vjerojatan puni oporavak gospodarstva, kazao je predsjednik Feda. Istaknuo je i da će oporavak gospodarstva biti izazovan i da neće biti brz. Predsjednica Fedove podružnice u Clevelandu Loretta Mester kazala je, pak, da bi povratak američkog gospodarstva na razine od prije koronakrize mogao potrajati godinu, dvije. Pritom bi u 2020. godini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti 6 posto, dok bi stopa nezaposlenosti krajem godine mogla iznositi oko 9 posto.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 12,5, a S&P 500 oko 8,5 posto. Nasdaq se, pak, kreće oko 1,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute tjedan dana prije.

You may also like

0 comments