Svjetske burze pod pritiskom visoke inflacije

U SAD-u najviše inflacija u 40 godina

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini i visoke inflacije u SAD-u, dok su europske burze nadoknadile dio gubitaka od prethodnih tjedana.

Najveća svjetska burza i dalje je pod pritiskom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog rata u Ukrajini.

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već dulje od dva tjedna, štete su goleme, poginulih sve više, a Rusija se zbog sankcija Zapada našla u izolaciji.

Gospodarske štete u Rusiji zbog sankcija bit će goleme, no past će i prihodi kompanija i banaka sa Zapada, koje se povlače iz Rusije.

Ulagače zabrinjava i visoka inflacija u SAD-u. Prošloga je tjedna objavljeno da je u veljači stopa rasta potrošačkih cijena dosegnula 7,9 posto na godišnjoj razini, novu najvišu razinu u posljednjih 40 godina.

To je, doduše, u skladu s očekivanjima analitičara, no ulagači se plaše da će snažan rast cijena nafte i sirovina, otkako je prije dva tjedna počeo rat u Ukrajini, dodatno podržati rast inflacije.

„Podaci o inflaciji u skladu su s očekivanjima, no u idućih mjesec, dva inflacija će dodatno porasti jer će biti ugrađen dodatni rast cijena sirovina”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Većina analitičara očekuje da će na sjednici idućega tjedna čelnici Feda povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

No, rast inflacije mogao bi natjerati Fed na agresivnije povećanje kamata u idućem razdoblju.

Još od početka godine tržište dionica je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala. Prije toga bilo je pod pritiskom očekivanja da će Fed zbog inflacije zaoštriti monetarnu politiku.

A to će, nakon dvije godine izuzetno velikih monetarnih i fiskalnih poticaja u cilju oporavka gospodarstva od koronakrize, loše utjecati na tržište kapitala. Tako je od početka godine S&P 500 indeks u minusu 11,8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga tjedna, kada su zabilježile najveći pad od izbijanja koronakrize u ožujku 2020. godine.

You may also like