Svjetske burze pale više od deset posto

Najbrža korekcija ikada
Na svjetskim  su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale više od 10 posto, što je njihov najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008., jer bi zbog širenja koronavirusa u svijetu gospodarske štete mogle biti veće nego što se prije procjenjivalo.

Cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi oštro su pale sedam dana zaredom, pri čemu je S&P 500 indeksu trebalo samo šest dana da zaroni u područje korekcije, koje se definira padom za 10 posto ispod prethodne rekordne razine. Još 19. veljače S&P 500 dosegnuo je najvišu razinu u povijesti, 3386 bodova, da bi sada bio 12,8 posto ispod te razine. Nikada u povijesti S&P 500 nije tako brzo zaronio u područje korekcije.

Dosad je u povijesti Dow Jones zabilježio samo četiri dnevna pada za 1000 bodova. I ostale najveće svjetske burze zabilježile su oštar pad pa je MSCI indeks svjetskih burzi prošloga tjedna potonuo više od 10 posto, što je njegov najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine.

Pritom je s burzi izbrisano više od 5000 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što predstavlja otprilike vrijednost godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Japana, trećeg po veličini svjetskog gospodarstva. Posljedica je to niza vijesti koje pokazuju da broj novozaraženih od koronavirusa u svijetu raste brže nego u Kini, ponajviše u Južnoj Koreji, Iranu, Italiji…

Vlade širom svijeta, od Australije, preko Irana do Italije, pokušavaju zaustaviti epidemiju, pa zatvaraju škole, otkazuju velike događaje i gomilaju medicinske zalihe. U SAD-u također raste strah od koronavirusa nakon što su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) potvrdili prvi slučaj koronavirusa nepoznatog podrijetla u sjevernoj Kaliforniji i upozorili na moguće širenje te bolesti.

Analitičari kažu da je teško procijeniti koliko će širenje virusa u svijetu utjecati na globalno gospodarstvo, no jasno je, kažu, da će štete biti veće nego što se još nedavno procjenjivalo. S obzirom na restrikcije u putovanjima i zatvaranje tvornica, ekonomisti širom svijeta smanjuju procjene rasta kako kineskog, tako i ostalih gospodarstava. Zbog širenja virusa, i sve više američkih kompanija upozorava da će im poslovni rezultati biti slabiji od planiranih zbog poremećaja u nabavnim lancima i slabije potražnje.Na to su, među ostalim, upozorili Apple, HP, Microsoft, Mastercard, PayPal…

Zbog toga analitičari smanjuju procjene zarada kompanija. Prema podacima tvrtke The Earnings Scout, analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 0,1 posto manje nego godinu dana prije, dok su početkom veljače očekivali da će zarade porasti za 2,5 posto. Analitičari Goldman Sachsa upozorili su, pak, da američke kompanije u ovoj godini možda uopće neće zabilježiti rast zarade.

Još polovicom veljače burzovni indeksi na Wall Streetu kretali su se na rekordnim razinama jer su ulagači očekivali da će širenje koronavirusa utjecati na gospodarstva samo u prvom tromjesečju, no sada analitičari kažu da bi se taj utjecaj mogao osjetiti u cijelom prvom polugodištu, a možda i duže. Zbog toga ulagači povlače svoj kapital iz rizičnijih investicija, kao što su dionice, a ulažu u sigurnije, kao što su zlato i državne obveznice.

Tvornička aktivnost u Kini pala je u veljači dosad nezabilježenom brzinom, što upućuje na veće štete u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu nego što se očekivalo, dok kineske vlasti poručuju da bi oporavak trebao biti brz, ako se situacija s koronavirusom ne pogorša.

U subotu je kineski zavod za statistiku (NBS) objavio da je indeks menadžera nabave (PMI) u veljači pao na rekordno niskih 35,7 bodova, s 50 bodova u siječnju. To je znatno ispod razine od 50 bodova, koja ukazuje na rast ili pad aktivnosti, dok su analitičari u anketi Reutersa procjenjivali da će taj indeks skliznuti na 46 bodova.

Podindeks proizvodne aktivnosti pao je, pak, u veljači na samo 27,8 bodova, s 51,3 boda u siječnju, dok je pokazatelj novih narudžbi potonuo s 51,4 na 29,3 boda. Ti loši podaci pružaju prvi službeni uvid u situaciju u kineskom gospodarstvu od izbijanja epidemije koronavirusa, od kojega je dosad umrlo više od 2.800 ljudi, dok ih je gotovo 80.00 zaraženo.

Podatak o PMI-u ukazuje na duboke pukotine u gospodarstvu, koje je ionako pogođeno dugotrajnim američko-kineskim trgovinskim ratom, jer je brzo širenje koronavirusa od kraja siječnja prisililo vlasti na uvođenje ograničenja u prometu i stroge mjere javnog zdravstva, što je paraliziralo gospodarsku aktivnost. Procjenjuje se da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju snažno pogođeno i da će tamošnje vlasti morati uvesti daljnje monetarne i fiskalne poticajne mjere. Analitičari Nomure procjenjuju da bi kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu mogao zabilježiti rast od 2 posto na godišnjoj razini, znatno manje od 6 posto u prethodnom tromjesečju. Analitičari Capital Economicsa još su pesimističniji, pa procjenjuju da će gospodarstvo u tekućem kvartalu zabilježiti pad na godišnjoj razini, po prvi put od 1990.-ih godina.

Kineske vlasti pozivaju lokalne vlasti, poduzetnike i radnike u manje pogođenim regijama da pokrenu poslovanje što je prije moguće, no taj proces ide sporo. Službeni podaci pokazuju da je samo oko 30 posto kineskih malih i srednje velikih poduzeća ponovno pokrenulo proizvodnju, a mnoga od njih rade s manjim kapacitetima nego prije. Mala i srednje velika poduzeća zapošljavaju više od 80 posto radnika u Kini i čine više od 60 posto tamošnjeg BDP-a. NBS je u subotu objavio i da je PMI indeks neproizvodne aktivnosti u veljači pao na rekordno niskih 29,6 bodova, dok je mjesec dana prije iznosio 54,1 bod.

To pokazuje da je oštro pala i aktivnost u uslužnom sektoru jer je širenje koronavirusa pogodilo mnoge uslužne sektore, uključujući transportni, zabavni i turistički, s obzirom da su mnogi javni događaji otkazani, a da se ljudi klone okupljanja na javnim mjestima.

Kineske vlasti pokušavaju smiriti situaciju. Gospodarstvo će biti snažno pogođeno u prvom tromjesečju, no trebalo bi se brzo oporaviti, ako se situacija s koronavirusom ne pogorša, kazao je jedan kineski dužnosnik Reutersu u Washingtonu. Kina je već uvela niz poticajnih gospodarskih mjera, od smanjenja ključnih kamatnih stopa do ubrizgavanja svježe likvidnosti na financijska tržišta.

Kina će zadržati popustljivu monetarnu politiku jer želi brzo uspostaviti normalnu proizvodnju u zemlji, kazao je Reutersu taj izvor, koji je želio ostati neimenova.

Slabljenje kineskog gospodarstva moglo bi imati znatan utjecaj na globalno gospodarstvo, s obzirom da kinesko gospodarstvo čini oko 17 posto globalnoga. Japan je već na rubu recesije, s obzirom da je u posljednjem lanjskom tromjesečju njegovo gospodarstvo palo 6,3 posto na godišnjoj razini, a gotovo je sigurno da će treće po veličini svjetsko gospodarstvo pasti i u tekućem tromjesečju. Ni američko, najveće svjetsko gospodarstvo, neće ostati pošteđeno, smatraju analitičari Goldman Sachsa, koji su ovih dana smanjili procjenu rasta tamošnjeg BDP-a u prvom tromjesečju s prethodnih 1,4 na 1,2 posto.

Bilo bi to oštro usporavanje, s obzirom da je u prošloj godini američko gospodarstvo poraslo 2,3 posto.

Sa širenjem koronavirusa izvan Kine rizici po gospodarstva dodatnu rastu. Prema podacima Reutersa, virus se proširio na više od 40 zemalja i područja u svijetu, pri čemu je sve više umrlih, ponajviše u Iranu, Južnoj Koreji i Italiji. Epidemija u Italiji umrtvila je sjeverni, najbogatiji dio zemlje, pa je velika vjerojatnost da će ionako usporeno gospodarstvo upasti u recesiju.

Njemačkom gospodarstvu, koje uvelike ovisi o izvozu i već neko vrijeme stagnira, također prijeti slabljenje. Pogođeno je i južnokorejsko gospodarstvo, pa je pouzdanje tamošnjih potrošača palo najviše u pet godina, dok je singapurska vlada već smanjila procjene rasta svojeg gospodarstva.

Isto su učinile i tajlandske te malezijske vlasti, a gotovo je sigurno da će biti pogođen i Brazil, s obzirom da uvelike ovisi o kineskom tržištu, njegovom najvećem trgovinskom partneru. I u nizu drugih zemalja snažno su pogođeni turizam, nabavni lanci i proizvodna aktivnost, pa analitičari nestrpljivo čekaju prvo službene makroekonomske podatke za protekli mjesec kako bi dobili jasniji uvid u gospodarske posljedice širenja koronavirusa.

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom očekivanja da će Fed uskoro smanjiti kamatne stope. Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 13 posto. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 2,9 posto, na 46,08 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 3,4 posto, na 51,35 dolara.

You may also like

0 comments