Svjetske burze pale više od 20 posto

Gotovo kao 1982. godine
Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, pa su Dow Jones i S&P 500 indeks u proteklom tromjesečju izgubili više od 20 posto jer je sve jasnije da će gospodarske štete od pandemije koronavirusa biti goleme.

Nakon oštrog pada krajem veljače i početkom ožujka, posljednjih su tjedana podršku tržištu pružile izvanredne monetarne mjere američke središnje banke, kao i nada ulagača da će paket pomoći gospodarstvu od oko 2.200 milijardi dolara, koji je znatno veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres usvojio za financijske krize 2008., ublažiti predstojeću recesiju.

No, ulagači nisu sigurni da će to biti dovoljno jer se zbog širenja koronavirusa oko tri milijarde ljudi u svijetu nalazi u blokadi, dok su mnogi dijelovi gospodarstva paralizirani, a međunarodna trgovina poremećena.

Predstojeći makroekonomski podaci i kvartalna financijska izvješća kompanija pokazat će kakve je štete širenje virusa nanijelo američkom, ali i globalnom gospodarstvu.

Analitičari u međuvremenu smanjuju procjene. Analitičari JPMorgan Chasea procjenjuju, primjerice, da će američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju pasti za 10, a u drugom za 25 posto na godišnjoj razini.

Analitičari agencije S&P Global Rating smanjili su, pak, u utorak procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini na samo 0,4 posto, dok su prije pandemije očekivali rast od 3,3 posto. Rast globalnog gospodarstva od 0,4 posto bio bi najsporiji još od ekonomske krize 1982. godine, a tako nizak rast mnogi analitičari smatraju globalnom recesijom.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,95 posto, na 5.671 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,22 posto, na 9.935 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 4.396 bodova.

Na valutnim je tržištima dolar oslabio jer je Fed najavio nove mjere za povećanje dolarske likvidnosti na financijskim tržištima. A cijene su nafte prigušene jer će slabljenje globalnog gospodarstva izazvati pad potražnje za ‘crnim zlatom’ i jer Saudijska Arabija i Rusija i dalje vode cjenovni rat. Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 0,3 posto, na 20,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 25,80 dolara.

You may also like

0 comments