Svjetske burze pale s rekordnih razina

Oprez uoči objave poslovnih rezultata

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

U ponedjeljak su, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima, Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti. No, u utorak su blago skliznuli s tih razina jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ulagači očekuju da će se, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize ubrzati.

Stoga posljednjih tjedana snažnije rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i rudarski, koji su najviše osjetljivi na kretanje gospodarstva.

No, stabilan je i tehnološki sektor, koji je ove godine, nakon snažnog lanjskog skoka, ponešto zaostajao po rastu.

S ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, ulagači se nadaju da će se uskoro normalizirati društveni i gospodarski život, dok bi plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je nedavno predstavio predsjednik Joe Biden, trebao dodatno ubrzati rast gospodarstva.

No, dio ulagača plaši se da bi goleme fiskalne i monetarne mjere mogle izazvati jačanje inflacije i da bi vlasti mogle povećati poreze kako bi financirale sve te poticajne mjere.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, nakon što je jučer STOXX 600 indeks dosegnuo rekordnu razinu. Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuju oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, kao i dan prije, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi mogle potaknuti šire tržište.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u srijedu porasle, drugi dan zaredom, dok ulagači čekaju početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji će pokazati koliko se brzo gospodarstva oporavljaju od koronakrize. Podršku tržištima pružaju procjene o bržem nego što se očekivalo oporavku svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je jučer procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 5,5 na 6 posto, što bi bio najbrži rast još od 1976. godine. Povećanje procjena ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će se američko gospodarstvo brzo oporaviti, nakon golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom i skliznula na najnižu razinu u dva tjedna.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle, nakon jučerašnjeg pada. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,95 posto, na 62,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,15 posto, na 59,30 dolara.

You may also like

0 comments