Svjetske burze oštro pale, razlog je poznat

Korona virus naštetit će turizmu
Najveći tjedni pad tih indeksa od kolovoza prošle godine posljedica je širenja koronavirusa u i izvan Kine.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo više od 300 ljudi, a zaraženo ih je više od 14.000, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim kineskim provincijama i u dvadesetak zemalja svijeta. Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, no ulagači su zabrinuti dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

Zrakoplovne kompanije otkazuju letove za i izvan Kine, a mnoge su kompanije privremeno obustavile poslovanje u Kini. Analitičari smatraju da će širenje koronavirusa, poput svojedobno SARS-a, najviše pogoditi turizam i povjerenje potrošača, pa se očekuje i pad potrošnje i prihoda mnogih kompanija u Kini.

Analitičari JPMorgana smanjili su zbog toga procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem s prethodnih 6,3 na 4,9 posto, dok bi u cijeloj ovoj godini rast mogao iznositi 5,6 posto. Zbog toga su smanjili i procjenu rasta globalnog gospodarstva u prvom tromjesečju za 0,3 postotna boda.

Zbog koronavirusa u drugi je plan pao brexit. U petak je Britanija službeno izašla iz Europske unije, čime je završen jedan proces koji je trajao tri i pol godine, a počinje novi koji bi trebao potrajati 11 mjeseci. U tom tranzicijskom razdoblju Britanija i EU trebale bi postići dogovor o budućim trgovinskim odnosima. U četvrtak su rejting agencije S&P i Moody’s upozorile da će rejting Britanije biti pod pritiskom ako nakon brexita pristup Britanije jedinstvenom europskom tržištu bude ograničen.

Sjedinjene Države svojim su postupcima stvarale i širile paniku nakon izbijanja epidemije koronavirusa u Kini umjesto da ponude bilo kakvu važniju pomoć, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak kada je broj umrlih, 361, premašio broj žrtava SARS-a

Na valutnim je tržištima dolar blago ojačao prema košarici valuta nakon znatnog pada u petak. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta. Dolar je blago ojačao i prema europskoj valuti.

A cijene su nafte nastavile kliziti, nakon što su prošloga tjedna pale četvrti tjedan zaredom, i to za više od 4 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 5 centi, na 51,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 56,30 dolara.

 

You may also like

0 comments