Svjetske burze oštro padaju uoči predsjedničkih izbora

Četvrti dan za redom
Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da Kongres neće tako skoro donijeti nove poticajne mjere, pa su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstva.

Pad tih indeksa posljedica je naznaka da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava gubi na zamahu, dok širenje koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta ne posustaje. Broj zaraženih od tog virusa premašio je u svijetu 30 milijuna, dok se broj umrlih bliži granici od milijun.

Neke europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, primjerice, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa. Britanija, pak, razmatra i novi ‘lockdown’.

Zbog drugog vala koronavirusa, splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize. Ulagače zabrinjava i uzavrela politička scena u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske prije izbora dogovoriti i o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

Kongres se već tjednima ne uspijeva dogovoriti o novim poticajnim mjerama gospodarstvu za borbu protiv koronakrize, povrh dosad prihvaćenih mjera vrijednih oko 3.000 milijardi dolara.

Zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajnim mjerama, burzovni su indeksi posljednjih mjeseci nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji pad Wall Streeta jer se ulagači plaše da će oporavak najvećih svjetskih gospodarstava od koronakrize biti sporiji nego što se očekivalo. Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica blago porasle, nakon oštrog pada dan prije, a trguje se oprezno zbog novih restrikcija povezanih sa suzbijanjem širenja koronavirusa. Na Zagrebačkoj se burzi u utorak ujutro trguje mirno, kao i dan prije, dok Crobex indeksi stagniraju jer nema značajnijih vijesti koje bi usmjerile tržište.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,3 posto, na 41,95 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 39,60 dolara.

You may also like

0 comments