Svjetske burze na novim rekordnim razinama

Nada u cjepljenje
Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i cijepljenju protiv covida-19.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će se oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva ubrzati, s obzirom na napredak u distribuciji cjepiva protiv covida-19 i pad broja novozaraženih u SAD-u, što bi s vremenom trebalo normalizirati gospodarske aktivnosti. U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom sektoru, više od 4 posto, nakon što su cijene nafte dosegnule najviše razine u godinu dana.

Ubrzanju oporavka gospodarstva trebali bi pridonijeti novi poticaji. Ulagači se nadaju da će već ovoga mjeseca Kongres prihvatiti prijedlog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara. Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu poticaja jer bi to dodatno povećalo proračunski deficit i javni dug, no demokrati imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov prijedlog dobiti zeleno svjetlo.

A da su poticaji nužni pokazali su u petak podaci prema kojima se američko tržište rada sporo oporavlja. Od početka koronakrize u SAD-u je izgubljeno gotovo 10 milijuna radnih mjesta. Ministrica financija Janet Yellen kazala je jučer da bi SAD, ako Kongres prihvati predložene poticaje, već iduće godine mogao ponovno dosegnuti punu zaposlenost.

Pozitivno na tržište utječu i bolji kvartalni poslovni rezultati nego što se očekivalo. Od gotovo 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 83 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

No, neprestani rast burzovnih indeksa, premda koronakriza još nije savladana, izaziva zabrinutosti. Cijena bitcoina, naime, dosegnula je jučer rekordne razine, nakon što je kompanija Tesla objavila da je uložila oko 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu i da će početi prihvaćati plaćanje njezinih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima. Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je u ponedjeljak da je kupio bitcoine za oko 1,5 milijardi dolara i očekuje da će u bliskoj budućnosti omogućiti klijentima da njegove automobile plaćaju u toj kriptovaluti. Cijena dionice Tesle porasla je 1,3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle.Na Zagrebačkoj burzi u utorak se očekuje oprezno trgovanje, jer investitori i dalje nemaju smjernica iz domaćeg poslovnog sektora, pa bi indeksi mogli i bilježiti tek blage promjene, dok bi promet mogao biti i dalje nešto veći zbog pozicioniranja ulagača ususret sezoni objave poslovnih rezultata.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer se ulagači nadaju da će ubrzanje provođenja cijepljenja u svijetu protiv covida-19 pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize. Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine. To se zahvaljuje najavama novih poticaja američkom gospodarstvu, solidnim gospodarskim pokazateljima i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Uz to, ulagače su ohrabrile vijesti o napretku u distribuciji cjepiva protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje provođenja cijepljenja pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla četvrti dan zaredom, pa se kreće na najvišim razinama u dva mjeseca. Osim dolara, ovoga tjedna snažno rastu i cijene nafte na temelju optimizma ulagača u vezi oporavka gospodarstava, pada zaliha i odluke OPEC-a da zadrži proizvodnju na dosadašnjim razinama. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,70 posto, na 56,62 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,65 posto, na 59,22 dolara. To su najviše cijene nafte u otprilike 11 mjeseci.

You may also like

0 comments