Svjetske burze na najnižim razinama u tri mjeseca

Vlada strah od bankarske krize

Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks pali jer su zbog problema Credit Suissea ponovno prevladala strahovanja od bankarske krize, dok su novi podaci o kretanjima u američkom gospodarstvu podržali tržište.

S&P 500 indeks bankarskog sektora potonuo je 3,6 posto jer su zbog financijskih problema Credit Suissea, druge po veličini švicarske banke, ponovno izbila strahovanja od bankarske krize.

Početkom tjedna tržište je bilo pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature – da bi u utorak strahovanja od širenja krize u bankarskom sustavu ponešto popustila nakon što su vlasti SAD-a i niza drugih zemalja poručile da nema razloga za zabrinutost u vezi drugih banaka.

No, financijski problemi Credit Suissea ponovno su naveli ulagače na prodaju dionica banaka.

Cijena dionice Credit Suissea potonula je jučer oko 14 posto, na rekordno niske razine, nakon što je banka izvijestila da postoje slabosti u njezinim financijskim izvješćima za protekle godine, a najveći investitor u banci Saudi National Bank objavio da ne može pružiti nikakvu daljnju financijsku pomoć švicarskoj banci.

To je, zajedno s kolapsom SVB-a krajem prošloga tjedna, izazvalo špekulacije o tome koje bi još europske i američke banke mogle biti u problemima, pa se bankarski sektor ponovno našao pod pritiskom.

No, problemi banaka podržavaju špekulacije da bi središnje banke, u prvom redu američki Fed, mogle usporiti tempo povećanja kamata dok se situacija ne smiri.

Neki analitičari smatraju da je agresivno povećanje kamata Feda prošle godine moglo izazvati pukotine u financijskom sustavu.

Na europskim se burzama u srijedu ujutro trguje oprezno, pri čemu indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

Na Zagrebačkoj se burzi i u srijedu očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, pa bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta.

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno zbog jučerašnjeg oštrog pada Wall Streeta, no na kineskim su burzama cijene dionica porasle, nakon što je središnja banka najavila nove poticajne monetarne mjere.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros na 94.90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio na 91.35 dolara.

You may also like