Svjetske burze na gubitku već četvrti tjedan za redom

Drugi val?
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, pri čemu je Wall Street bio na gubitku četvrti tjedan zaredom, jer se ulagači plaše da će drugi val širenja koronavirusa u svijetu usporiti oporavak najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog strahovanja od usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize, Dow Jones i S&P 500 indeks pali su četvrti tjedan zaredom, što je njihov najduži niz gubitaka u godinu dana. Početkom tjedna S&P 500 indeks zaronio je i 10 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute početkom rujna, što znači da je ušao u područje korekcije. Posljedica je to niza makroekonomskih podataka koji pokazuju da se oporavak američkog gospodarstva usporava.

Tako je, primjerice, objavljeno da je broj novih zahtjeva za pomoć zbog nezaposlenosti prošloga tjedna porastao za 4.000 u odnosu na prethodni tjedan, na ukupno 870 tisuća, više nego što su analitičari očekivali. Zbog toga se ukupan broj nezaposlenih i dalje kreće oko 26 milijuna, što pokazuje da se tržište rada sporo oporavlja od koronakrize.

Visoka nezaposlenost znači i manju potrošnju, a kako je osobna potrošnja glavni pokretač američkog gospodarstva, oporavak od koronakrize mogao bi biti dulji nego što su se ulagači nadali. Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell u nekoliko je navrata prošloga tjedna poručio da je Fed spreman uvesti nove monetarne poticajne mjere, ako to bude potrebno, a da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticaje.

Potpredsjednik Feda Richard Clarida poručio je, pak, da američko gospodarstvo ostaje u ‘dubokoj rupi’ nezaposlenosti i slabe potražnje. Istaknuo je da Fed neće ni početi razmišljati o povećanju kamata dok inflacija ne dosegne 2 posto. Ipak, krajem tjedna Wall Street se stabilizirao jer je popustio pritisak na tehnološki sektor, koji je već tjednima u fazi korekcije.

Taj je sektor mjesecima snažno rastao, pa su zbog toga indeksi na Wall Streetu nadoknadili sve gubitke od ožujka, kada su cijene dionica oštro pale zbog izbijanja koronakrize. Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine. No, posljednjih je tjedana na snazi korekcija cijena u tehnološkom sektoru i nitko nije siguran da je taj trend završen.

Pozitivno je na tržište krajem tjedna utjecala i vijest da Zastupnički dom Kongresa radi na paketu poticajnih fiskalnih mjera, vrijednom 2.200 milijardi dolara. Predsjednica tog doma Nancy Pelosi poručila je da je spremna pregovarati s Bijelom kućom o tom paketu poticaja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Posljedica je to strahovanja ulagača da će se oporavak gospodarstava od koronakrize usporiti zbog novih restriktivnih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa u mnogim europskim zemljama, među ostalim u Francuskoj. No, trguje se oprezno jer se oporavak najvećih svjetskih gospodarstava usporava zbog drugog vala širenja koronavirusa. Neke europske zemlje bilježe rekordni broj novooboljelih, primjerice, Francuska i Britanija, zbog čega uvode nove mjere socijalnog ‘lockdowna’.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, a trguje se oprezno jer se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava zbog drugog vala širenja koronavirusa. Azijske ulagače ohrabrili su solidni gospodarski pokazatelji iz Kine, objavljeni tijekom vikenda, kao i rast burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak.

 Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, dok bi Crobex indeks, nakon pet tjedana uzastopnog rasta, mogao stagnirati.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon snažnog rasta prošloga tjedna. Cijene su nafte, pak, jutros dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna skliznule više od 2 posto. Na londonskom je tržištu cijena barela oslabila 30-ak centi, na 41,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 20-ak centi, na 40,04 dolara.

You may also like

0 comments