Svjetske burze blago porasle, ulagači oprezni

Na većini svjetskih burzi indeksi su prošloga tjedna porasli, zahvaljujući solidnim poslovnim rezultatima kompanija, no trgovalo se oprezno zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.
Add content here
Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,12 posto, na 24.737 bodova, a Nasdaq indeks 0,09 posto, na 7.164 bod, što je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu. No, S&P 500 indeks zabilježio je prvi tjedni pad u ovoj godini, za 0,23 posto, na 2.664 boda. Rast Dow Jonesa i Nasdaq zahvaljuje se usponu cijena dionica u petak, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump izvijestio da je sa zastupnicima u Kongresu dogovorio trotjedno financiranje kojim će se prekinuti rekordno duga blokada vlade, a taj sporazum ne uključuje novac za gradnju spornog zida prema Meksiku, što je i glavni razlog dosadašnje blokade.

Trump traži da 5,7 milijardi dolara potrebnih za ovu godinu za gradnju tog zida bude uključeno u proračun savezne vlade, čemu se demokratski zastupnici protive. “Vrlo brzo potpisat ću zakon o otvaranju vlade na tri tjedna do 15. veljače i osigurati da svi zaposlenici dobiju vrlo brzo svoju plaću, čim prije moguće”, rekao je Trump.

To je ohrabrilo ulagače, s obzirom da blokada rada dijela saveznih službi traje rekordno dugih 35 dana, što šteti gospodarstvu i što je navelo mnoge analitičare na smanjenje procjena rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Ulagači su ionako već dulje vrijeme na oprezu zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine te usporavanja rasta globalnog gospodarstva. „Kako neki razlozi za nesigurnost na tržištu pomalo nestaju, dobit ćemo jasniju sliku kuda idemo. Vijest o privremenom prekidu blokade državnih službi zasigurno je pozitivna, no dio nesigurnosti će ostati jer se radi o privremenoj mjeri”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Solidni poslovni rezultati kompanija

Podršku tržištu pružaju i solidni poslovni rezultati. Dosad je oko 22 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 72,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata. To znači da je rast zarada usporen, s obzirom da su u prethodnim kvartalima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora

A usporava se i rast najvećih svjetskih gospodarstava, na što ukazuju svi posljednji podaci. Među ostalim, rast kineskog gospodarstva iznosio je u prošloj godini samo 6,6 posto, što je najsporiji rast u posljednjih 28 godina. Uz to, Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je po drugi put u tri mjeseca procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3,7 na 3,5 posto. Njemačka vlada snizila je, pak, procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini s prethodnih 1,8 na 1 posto zbog sporijeg rasta aktivnosti u globalnom gospodarstvu i neizvjesnosti u pogledu izlaska Britanije iz Europske unije.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskog dogovora između SAD-a i Kine. I dok je predsjednik Trump optimističan, njegovi savjetnici poručuju da je dogovor moguć, ali da su dvije strane po mnogim pitanjima i dalje znatno udaljene. Pregovori traju od kada su u prosincu Washington i Peking dogovorili primirje u idućih 90 dana, nakon što su lani jedan drugom nametnuli carine na uvoz proizvoda vrijednih stotine milijardi dolara. Zamjenik kineskog premijera Liu He boravit će u Washington 30. i 31. siječnja, kada će se nastaviti pregovori između dvije zemlje na višoj razini od one u pregovorima početkom ove godine.

ECB nastavlja s poticajnom politikom

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,7 posto, na 11.281 bod, a pariški CAC 1 posto, na 4.925 bodova. Uspon tih indeksa zahvaljuje se porukama čelnika Europske središnje banke (ECB) sa sjednice u četvrtak da će rekordno niske kamate u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem do kraja ljeta ove godine. Premda se još nedavno očekivalo da će na jesen ECB povisiti kamatne stope, to je, smatraju analitičari, sve manje izgledno jer se rast gospodarstva eurozone usporava, dok je inflacija suzdržana zbog oštrog pada cijena nafte krajem prošle godine.

S druge strane, londonski FTSE indeks skliznuo je prošloga tjedna 2,3 posto, na 6.809 bodova, što je posljedica neizvjesnosti u vezi brexita. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 0,5 posto, na 20.773 boda.

You may also like