Svjetska tržišta drugi dan u minusu

Oštre poruke FED-a

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u ponedjeljak, drugi trgovinski dan zaredom, jer su ulagači i dalje pod dojmom oštre retorike predsjednika Feda Jeromea Powella o inflaciji i kamatnim stopama.

Najveći dvodnevni pad S&P 500 indeksa u dva i pol mjeseca posljedica je oštre retorike predsjednika američke središnje banke Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Powell je tada poručio da je neko vrijeme gospodarstvu potrebna oštra monetarna politika kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

A to, kazao je, znači sporiji rast gospodarstva, slabije tržište rada i ‘nešto boli’ za građane i kompanije. Istaknuo je i da nema brzog lijeka protiv rasta cijena.

To je n tržištu izazvalo strahovanja da će Fed povećati kamate više nego što se očekivalo i da će razdoblje povišenih kamata potrajati dulje nego što se očekivalo.

Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a Powell u petak nije naznačio za koliko bi na sjednici u rujnu Fed mogao povećati kamatne stope.

No, prema procjenama na tržištu novca, postoji više od 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do kraja godine mogle iznositi 3,7 posto.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica porasle, no trguje se oprezno zbog energetske krize, rasta kamatnih stopa, rekordne inflacije u eurozoni i rizika od recesije.

Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, nakon jučerašnjeg pada, a u fokusu ulagača bit će svjetske burze, koje su pod pritiskom zbog rasta kamatnih stopa i slabljenja gospodarstava.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon jučerašnjeg snažnog rasta. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je 68 centi, na 104,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 30-ak centi, na 96,68 dolara.

You may also like