Svjetska banka snizila prognozu rasta za Aziju

Svjetska banka snizila je blago prognozu rasta za azijsko-pacifičku regiju zbog rizika od oštrog usporavanja gospodarstva Kine i podizanja američkih kamatnih stopa te sada očekuje rast od 6,5 posto u ovoj te za 6,4 posto u idućoj godini.

Ranije je Svjetska banka procjenjivala gospodarski rast u zemljama u razvoju u istočnoj Aziji i na Pacifiku od 6,7 posto. Najnovija procjena niža je i od stope rasta ostvarene u prošloj godini od 6,8 posto. I velike razvojne banke nedavno su također revidirale naniže svoje prognoze rasta za tu regiju. Međunarodni monetarni fond, pak, objavio je u rujnu da usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva – Kine, predstavlja opasnost za svjetsko gospodarstvo. “Očekuje se da će rast zemalja istočne Azije u razvoju usporiti zbog kineskog ekonomskog rebalansiranja i tempa očekivane normalizacije američke politike kamatnih stopa”, naveo je u priopćenju u ponedjeljak glavni ekonomist Svjetske banke za tu regiju Sudhir Shetty. “Ako kineski rast dodatno uspori, posljedice će se osjetiti u ostatku regije, posebno u zemljama povezanim s Kinom kroz trgovinu, ulaganja i turizam.”

Istočna Azija doprinosi s gotovo dvije petine svjetskom gospodarskom rastu, pokazuju podaci Svjetske banke. U Banci sada očekuju da će kinesko gospodarstvo porasti u ovoj godini 6,9 posto, a u 2016. dodatno usporiti na 6,7 posto, dok su ranije procjene bile 7,1 odnosno 7 posto. Kina bi tako mogla ove godine zabilježiti najsporiji tempo rasta u četvrt stoljeća, a stopa rasta mogla bi biti i niža od vladine službene procjene od 7 posto.

U međuvremenu, kamatne stope u SAD-u mogle bi u idućim mjesecima porasti po prvi put u gotovo deset godina, što bi moglo dovesti do poplave kapitala koji napušta tržišta u nastajanju nakon što budu pogođene azijske valute. “Iako je to povećanje očekivano i vjerojatno će biti provedeno na uređen način, još postoji rizik od oštre reakcije tržišta, uz pad vrijednosti valuta, rast spreadova na obveznice te pad priljeva kapitala i likvidnosti”, objavila je banka.

You may also like