Svjetska banka podigla procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 2.9 posto

Svjetska banka u najnovijim globalnim gospodarskim prognozama podigla je procjenu ovogodišnjeg rasta hrvatskog gospodarstva s ranije procijenjenih 2,5 na 2,9 posto. Za 2018. i 2019. godinu Svjetska banka zadržala je svoje ranije procjene rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske na 2,5 i 2,6 posto.

U najnovijoj reviziji svoj globalnih gospodarskih prognoza, Svjetska banka zadržala je za globalno gospodarstvo siječanjsku prognozu za 2017. o rastu od 2,7 posto, a za 2018. i 2019. od 2,9 posto. “U protekle četiri godine ovo je prvi put da nismo snizili (globalnu) procjenu i mislim da je to dobar znak. Rast jača”, izjavio je ekonomist Svjetske banke Ayhan Kose za AFP. Kose to dobru vijest pripisuje činjenici da su rizici, iako su i dalje prisutni, sada manji.

Najnovija procjena Svjetske banke o rastu hrvatskog gospodarstva u 2017. ista je kao i ona Europske komisije, koja je u svojim proljetnim ekonomskim prognozama u svibnju zbog krize u Agrokoru blago smanjila procjenu rasta BDP-a, s 3,1 na 2,9 posto, dok je za sljedeću godinu blago povećala procjenu s 2,5 na 2,6 posto. HNB, pak, ove godine očekuje gospodarski rast od 2,8 posto, dok je Vlada nešto optimističnija, pa je proračun za ovu godinu temeljila na procjeni rasta gospodarstva od 3,2 posto.

You may also like

0 comments