Svjetke burze na najvišim razinama zbog prijenosa vlasti u SAD-u

Čeka se ci jepljenje
Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna dosegnule rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o razvoju još jednog cjepiva protiv koronavirusa i napretku u prijenosu vlasti u Bijeloj kući.

Ta tri indeksa dosegnula su prošloga tjedna nove najviše razine u povijesti jer je ulagače ohrabrila vijest da je, nakon američkih Pfizera i Moderne, i britanska kompanija AstraZeneca završila testiranje njezinog eksperimentalnog cjepiva, koje je razvila u suradnji s Oxfordskim sveučilištem, i da ono može biti učinkovito oko 90 posto.

Ulagači se nadaju da će cijepljenje uskoro početi, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do normalizacije situacije u najvećim svjetskim gospodarstvima. Posljednje vijesti sugeriraju da bi cjepivo moglo biti dostupno prije kraja godine. Proboj Dow Jones indeksa iznad 30.000 bodova, po prvi put u povijesti, zahvaljuje se i potvrdi američke Uprave za opće poslove (GSA) da izabrani predsjednik Joe Biden može službeno započeti proces preuzimanja vlasti.

Aktualni predsjednik Donald Trump poručio je da će njegov tim surađivati, stoga može započeti proces promjena u Bijeloj kući, koji je tjednima odgađan, premda je Biden uvjerljivo pobijedio na izborima. Ulagače je oraspoložila i vijest da Biden planira imenovati bivšu predsjednicu američke središnje banke Janet Yellen za ministricu financija, što bi, smatraju analitičari, moglo preusmjeriti fokus na borbu protiv rastuće ekonomske nejednakosti. „Smanjila se nesigurnost u vezi prijenosa vlasti u Washingtonu, a čini se i da tržište podržava imenovanje Janet Yellen. Poznata osoba u ovoj nesigurnoj situaciji dobra je za tržište. Ministarstvo financija je možda važnije od Kongresa u prihvaćanju novog paketa poticajnih gospodarskih mjera”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Pregovori o tim mjerama traju već mjesecima, a prekinuti su uoči predsjedničkih izbora početkom studenoga. Uskoro bi, pak, mogli biti nastavljeni.

Ipak, krajem tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli su se rekordnih razina, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga je tjedna porastao za 30 tisuća, na ukupno 778 tisuća, više nego što su analitičari očekivali. To pokazuje da Amerikanci i dalje ostaju bez posla zbog restriktivnih mjera u nizu saveznih država usmjerenih na suzbijanje koronavirusa. „Gospodarski pokazatelji nisu dobri i znamo da neće biti dobri još neko vrijeme, s obzirom na drugi val širenja virusa”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Posljednjih tjedana tržište dionica snažno raste, zahvaljujući vijestima o cjepivu, a ulagači zanemaruju vijesti o rekordnim brojkama novozaraženih i umrlih u SAD-u i Europi. „Nastavlja se borba između virusa i cjepiva. Realnost je da virus neće nestati brzo, premda će cjepivo biti distribuirano relativno brzo. Zbog toga nije jasno kada bi se mogao nastaviti oporavak gospodarstva”, kaže Ghriskey.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, četvrti tjedan zaredom. Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, pa su cijene dionica blago pale, no u cijelom studenom na putu su dobitaka od oko 15 posto. Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje stagnacija Crobexa, koji su na putu znatnih dobitaka u ovom mjesecu, dok ulagači čekaju objavu Vladinih mjera za pomoć poduzetnicima koji su najviše pogođeni koronakrizom.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago pale jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon što su u studenom burzovni indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine. Posljednjeg dana studenoga ulagači su se odlučili na dobitonosnu prodaju, s obzirom da su u ovom mjesecu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući vijestima o razvoju cjepiva protiv koronavirusa.

Vrijednost dolara prema košarici valuta pala je na najnižu razinu od travnja 2018. godine. Cijene su nafte, pak, jutros pale jer su ulagači, nakon neprestanog rasta cijena četiri tjedna zaredom, odlučili povući dio zarade s tržišta. Na američkom je tržištu cijena barela pala 1,3 posto, na 44,95 dolara, dok je na londonskom tržištu skliznula 1,25 posto, na 47,58 dolara.

You may also like

0 comments