Svjedoci: Miniranje HE Peruča obavljeno stručno

Svjedoci čijim je ispitivanjem u ponedjeljak nastavljeno suđenje Borislavu Đukiću za miniranje brane Peruča kazali su da je to nedjelo, zbog kojega je časnik vojske pobunjenih Srba optužen za ratni zločin, obavljeno ‘stručno’ te da mu je jedini cilj bilo izazvati ekocid i napakostiti civilima.

Bivši načelnik inženjerije 126. brigade HV- a Ivan Vuko (64) na splitskom je Županijskom sudu do u detalje opisao što je zatekao 28. siječnja 1993. godine na Peruči. Rekao je da kao inženjerac nije mogao zamisliti da se brana minira jer u strateškom smislu nije ništa značila već je sve to napravljeno kako bi se napakostilo lokalnom stanovništvu i izazvao ekocid. Na dan miniranja brane bio je u Brnazama kod Sinja, a kada je čuo jaku eksploziju i kroz prozor vidio gusti dim koji dolazi iz smjera Peruče znao je da je brana minirana.

“Odmah sam se javio tadašnjem direktoru Peruče i stavio mu se na raspolaganje. Oko 17 sati smo došli na branu i vidjeli veliku katastrofu. Most je bio srušen i odbačen 50 metara, a pored njega je bila srušena i kuća iz koje se upravljalo jednim dijelom brane. Upravo taj most je premoštavao preljevnu klapnu i imao zaštitnu funkciju na brani. Krateri od detonacije su bili veliki deset metara. Hidroelektarana je u unutrašnjosti bila puna vode, gline i mulja. Nakon nekog vremena sam Vladimira Benca pomoću užeta i vatrogasnih skala spustio na dubinu od deset metara kako bi provjerio je li zatvarač dotoka vode miniran, no nije bio”, objasnio je Vuko sucu Slavku Lozini kojemu je potvrdio da se radilo o stručnom miniranju.

Upitan ima li kakva saznanja tko je naredio miniranje brane Peruča Vuko je rekao da nema niti je čuo tko bi to mogao napraviti. Odgovarajući na pitanja zamjenice Županijskog državnog odvjetništva i svog branitelja rekao je da je na brani bila postavljena velika količina eksploziva i to na pet mjesta. Po njemu prva je lokacija bila na mostu i preljevnoj klapni, druga i četvrta na ulazu u tunele, treća kod drenažnog ispusta i četvrta na ulazu u branu. Procijenio je kako je na svakom punjenju bilo postavljeno oko pet tona najvjerojatnije trotila (TNT) kojeg je tada upotrebljavala bivša vojska.

Na pitanje tko izdaje zapovijedi za rušenje objekata kazao je da zapovjednik brigade može zapovijediti rušenja manjih objekata, zapovjednik divizije većih objekata, dok su premijer i ministar obrane ti koji zapovijedaju da se ruši konkretno brana. Svjedok je sudu priložio knjižicu s uputstvima za rušenje objekata koje je dobio u bivšoj vojsci u kojoj je prije rata bio pričuvni oficir te video i fotodokumentaciju minirane brane Peruča.

Drugi je svjedočio Ivan Vrca (63) iz Sinja koji je za HEP od 1986. do 1993. radio na Peruči. Izjavio je da na dan miniranja 28. siječnja 1993. nije radio na Peruči već je tada bio direktor HE Đale. Odmah nakon saznanja o miniranju brane otišao je na mjesto događaja kod zapovjednika Peruče Zdravka Škarpe kojemu je davao savjete kako da se izbjegne katastrofa. Dodao je da su se oni u HEP- u prethodno pripremali za otvaranje ispusta kako bi među ostalim zaštitili i HE Đale kojoj je miniranjem prijetila velika opasnost.

“Kada sam došao na Peruču prvo smo utvrdili postojeće stanje. Situacija je bila krajnje delikatna, voda je izlazila na mnogim mjestima i dalo se zaključiti da je miniranje stručno izvedeno. Eksploziv je bio postavljen tako da se voda usporeno izljevala kako bi se na taj način prouzročila veća šteta. To je morao napraviti netko tko je bio dobro upoznat gdje je što na brani. Po mom mišljenju to je mogla obaviti samo stručna inženjerijska ekipa”, zaključio je Vrca.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva Đukića tereti da je kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića zajedno s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane s 30 tona eksploziva. Eksplozija je izazvala izravnu štetu od 90 milijuna kuna, a na sanaciju je potrošeno dodatnih deset milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Na optuženičkoj klupi u Splitu našao se samo Đukić jer je Ratko Mladić u Haagu, Korica je nedostupan, a Novaković je preminuo 2015. te je taj dio spisa izdvojen.

Suđenje se nastavlja sutra saslušavanjem novih svjedoka.

You may also like