Svijet osuđuju sjevernokorejski pokus, sastanak vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u srijedu ujutro u New Yorku vezano uz objavu Pjongjanga da je izveo novi nuklearni pokus, objavili su diplomati.

Sastanak “su zatražili SAD i Japan” a održat će se u obliku konzultacija iza zatvorenih vrata “tijekom jutra” (po njujorškom vremenu) između 15 zemalja članica, naglasila je glasnogovornica američke misije pri UN-u Hagar Chemali.

SAD “nije zasad u mogućnosti potvrditi da je doista izveden pokus”, dodala je ona. Ističe međutim da Washington “osuđuje svako kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a i poziva ponovno Sj. Koreju da poštuje međunarodne obveze”.

Sj. Koreja je objavila da je u srijedu izvela prvi uspjeli pokus hidrogenskom bombom a to preuzimanje odgovornosti, ako se potvrdi, moglo bi još više zakomplicirati situaciju oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Pjongjang je triput testirao atomsku bombu A koja koristi jednu fiziju – 2006., 2009. i 2013., što mu je u više navrata priskrbilo niz sankcija UN-a.

Svjetske sile osudile su u srijedu sjevernokorejsko testiranje hidrogenske naprave ocijenivši da taj potez ugrožava sigurnost regije i predstavlja kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond u poruci na Twitteru kazao je kako je taj čin Sjeverne Koreje “provokacija koju osuđuje bez ikakvih rezervi” i “ozbiljno kršenje” rezolucija UN-a.

Hammond je rekao da se i Britanija i Kina protive sjevernokorejskom testiranju minijaturne hidrogenske naprave i da podupiru obnovu takozvanih šesterostranih pregovora o razoružanju.

Hammond koji je u Pekingu u dvodnevnom posjetu razgovarao je s novinarima nakon susreta s kineskim dužnosnicima.

On je kazao da su Britanija i Kina podjednako odlučne da se mora postići stabilnost korejskog poluotoka i da se sankcije protiv Sjeverne Koreje moraju pojačati.

Japanski premijer Shinzo Abe ocijenio je da testiranje predstavlja ozbiljnu prijetnjusigurnosti” Japana.

 “Mi to apsolutno ne možemo tolerirati“, kazao je poručivši da će Tokio poduzeti “odlučne mjere” protiv Pjongjanga koordinirati ih s drugim državama SAD-om, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom kako bi se suprotstavili tom ozbiljnom izazovu u zaustavljanju širenjanuklearnog oružja.

Francuska je “osudila” pokus hidrogenskom bombom opisujući ga kao “neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti” UN-a te “poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, objavila je u srijedu Elizejska palača. 

“U očekivnju potvrde indikacija o nuklearnom pokusu u Sj. Koreji, Francuska osuđuje to neprihvatljivo kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti i poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”, piše u priopćenju ureda predsjednika objavljenom u srijedu ujutro.

SAD je obećao odgovoriti na sve “provokacije” Sj. Koreje iako nije u stanju potvrditi je li ta zemlja doista izvela pokus hidrogenskom bombom kao što tvrdi.

“Upozoreni smo da je došlo do seizmičke aktivnosti na korejskom poluotoku, blizu sjevernokorejskog centra za nuklearne pokuse”, izjavio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća sigurnosti Bijele kuće Ned Price u priopćenju objavljenom u noći s utorka na srijedu.

“Nadziremo i nastavljamo procjenjivati u uskoj suradnji s našim regionalnim partnerima”, kazao je on. (hina)

You may also like

0 comments