Oklada Quatar Energya

Slijedom događaja postalo je posve jasno kako je jedan od pobjednika rata u Ukrajini industrija ukapljenog plina. Norveške i američke tvrtke, a to se vidi, i vidjet će se sve više vidjeti i na hrvatskom terminalu za ukapljeni plin, pogotovo nakon nekih promjena objavljenih krajem prošle godine u pitanjima zakupa.

No, čini se kako neke zemlje, poput velikog proizvođača ukapljenog plina, Katara, smatraju kako dosadašnji uzlet ovog energenta, nije dovoljan. Iz te zemlje, naime, poručuju, kako svijet ne ulaže dovoljno u ukapljeni plin.

Sukladno ovoj državnoj politici, javna kompanija Quatar Energy, kako javlja Bloomberg, namjerava razviti izvozni kapacitet od 16 milijuna tona ukapljenog plina godišnje, što su rekordni razmjeri. Sveukupno, zaljevska država će do 2030. godine povećati isporuke tekućeg prirodnog plina za više od 80 posto.

Analitičari ove kompanije, suprotno analizama Međunarodne agencije za energiju (IEA), smatraju kako će potražnja za plinom, posebno u dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta nastaviti rasti sve do trenutka potpunog globalnog prelaska na obnovljive izvore energije.

Katar je spreman preuzeti rizik, kako objašnjavaju, zbog toga što većina novih projekata u tom energetskom sektoru dolazi iz SAD-a i Australije, pa ne žele izgubiti korak s konkurencijom. U odnosu na njih ima i jednu prednost.

Kompanije u te dvije zemlje su, u glavnini, privatne te mogu osiguravati projekte samo financiranjem temeljenim na dugoročnim ugovorima. Katar, naprotiv, širi projekte temeljem vlastita prirodnog bogatstva. Igrajući na taj čimbenik, Katar se može pripremati za neki skori deficit opskrbe tržišta.

Drugim riječima, oklada na kratkoročni gubitak pri razvoju projekata Katar bi, kako prognoziraju analitičari Quatar Energya, trebala pretvoriti u vodećeg igraća na tržištu za sljedećih nekoliko desetljeća.

Related Posts