Home Geopolitika Švicarski parlament novim zakonom o imigraciji zaobišao odluku birača

Švicarski parlament novim zakonom o imigraciji zaobišao odluku birača

by Petra Rajković

Švicarska je u petak odobrila zakon kojemu je cilj obuzdavanje imigracije tako da lokalni stanovnici imaju prvenstvo pri zapošljavanju, čime je zaobiđen zahtjev birača za uvođenjem kvota koji je izazivao zabrinutost političara da će doći do sukoba s Europskom unijom.

Donošenje tog zakona omogućava Švicarskoj da proširi slobodu kretanja ljudi i na Hrvatsku, a zauzvrat će dobiti pristup programu Obzor 2020. EU-a koji financira istraživačke projekte.

Nakon što je parlament odobrio novi zakon fokus se premješta na iščekivanje odgovora EU-a.

Bruxelles dosad nije bio fleksibilan oko pitanja slobode kretanja ljudi, principa koji je ključan za švicarski pristup jedinstvenom tržištu jer EU nije htjela ohrabriti Veliku Britaniju uoči početka pregovora o Brexitu.

Nedostatak gornjih granica za imigraciju u toj srednjoeuropskoj državi od 8,3 milijuna stanovnika, čija je četvrtina populacije stranog porijekla, potaknula je Švicarsku narodnu stranku (SVP) da utvrdi kako su političari ignorirali odluku koju su građani donijeli na referendumu iz 2014. godine.

SVP, najveća stranka u parlamentu, optužuje druge stranke za sluganski odnos prema Bruxellesu i izbjegavanje njihove dužnosti zalaganja za švicarsku suverenost. Članovi te stranke su pri donošenju završne odluke protestirali s natpisima poput “prekršen ustav” i “masovna imigracija se nastavlja”.

Većina u švicarskom parlamentu ne želi riskirati svađu s EU-om, najvećim švicarskim trgovinskim partnerom jer bi se Unija mogla osvetiti poništenjem drugih bilateralnih dogovora koji olakšavaju trgovinu u sektorima koji Švicarskoj donose oko 7 posto gospodarske proizvodnje.

U Švicarskoj živi gotovo 1,4 milijuna državljana EU-a, a još 365 tisuća ih svakodnevno dolazi u nju na posao iz susjednih država.

Švicarci računaju da im ta populacija daje moć u pregovorima s Njemačkom, Francuskom i Italijom čiji političari ne žele objašnjavati svojim glasačima, pogotovo onima u graničnim područjima gdje veliku popularnost imaju populističke stranke, zašto više ne bi mogli raditi na visoko plaćenim pozicijama u Švicarskoj.

(Agencije)

Related Posts