Švicarska središnja banka odusatala od Libora

SNB
Švicarska središnja banka (SNB) u četvrtak je objavila da odustaje od korištenja tromjesečnog Libora kao referentnog za utvrđivanje kamatnih stopa, navodeći kao razlog njegovu nesigurnu budućnost, te uvodi vlastitu referentnu stopu.

SNB je na današnjoj redovnoj sjednici potvrdio ekspanzivnu monetarnu politiku čiji je cilj stabilizacija kretanja cijena i potpora gospodarskoj aktivnosti. Među ključnim elementima takve politike su negativne kamatne stope kojima se poslovne banke primorava da plaćaju središnjoj banci za čuvanje depozita, a koju je SNB zadržao na minus 0,75 posto.

Iz SNB-a, između ostalog, poručuju da negativne kamatne stope i spremnost na intervenciju po potrebi na deviznim tržištima ostaju ključni kako bi se privlačnost ulaganja u švicarski franak održavala niskom i time ublažio pritisak na švicarsku valutu.

Od promjena u dosadašnjoj politici, iz SNB-a su izvijestili kako od danas uvode vlastitu stopu, kojom će zamijeniti ciljani raspon za tromjesečni Libor, te koja će od sada biti referentna točka kod donošenja odluka u monetarnoj politici. Ta stopa trenutno iznosi minus 0,75 posto i trenutno odgovara stopi na depozite po viđenju koju SNB zaračunava poslovnim bankama za držanje novca kod središnje banke. “Razlog za uvođenje SNB-ove stope je što budućnost Libora nije sigurna”, navodi se u priopćenju SNB-a.

S obzirom na to da SNB u svojim prognozama koristi trogodišnji vremenski okvir, a britanska uprava za nadzor financijskih tržišta (FCA) samo će jamčiti da se Libor održi do kraja 2021., središnja banka bila je prisiljena nešto poduzeti.

Libor je globalna referentna kamatna stopa koja utječe na 500 tisuća milijardi dolara vrijedne financijske ugovore, od hipoteka do kredita kompanijama, ali je diskreditiran nakon što su brojne banke optužene u 2012. od strane britanskih i američkih regulatora da su njime manipulirale. Regulatori i tržišta imaju poteškoća u razvoju zamjene za Libor, podsjeća AFP.

Švicarsko gospodarstvo će u ovoj i idućoj godini umjereno rasti, budući da će slabljenje globalne aktivnosti i značajna neizvjesnost naštetiti vanjskoj trgovini i ulaganjima, procjenjuju iz švicarskog ministarstva gospodarstva.

U svojoj ljetnoj prognozi stručna skupina ministarstva podigla je procjenu rasta gospodarskih aktivnosti u 2019. na 1,2 posto, s prethodno procijenjenih 1,1 posto. Procjenu za 2020. potvrdili su na razini 1,7-postotne stope rasta.

Ako bi se trgovinska situacija pogoršala, svjetsko bi gospodarstvo, a tako i švicarsko, bilježilo snažnije posustajanje, osobito ako bi EU i Njemačka bile znatnije pogođene, upozorili su iz ministarstva.

No vlada očekuje da će stanje na tržištu rada u ovoj godini ostati povoljno. Očekuje da će stopa nezaposlenosti u 2019. iznositi 2,4 posto, a u sljedećoj 2,6 posto.

Stručna skupina povećala je prognozu stope inflacije u 2019. godinu na 0,6 posto, u odnosu na 0,4-postotnu stopu iz prethodne prognoze. U 2020. očekuju inflaciju od 0,6 posto, u skladu s ranijom procjenom.

You may also like