Švicarska desnica protiv snažnijeg povezivanja s EU

Vođa švicarske desnice Cristoph Blocher sa svojim je saveznicima u petak otvorio paljbu na pregovore o snažnijem povezivanju Švicarske i Europske unije, rekavši kako bi bila strateška pogreška udružiti snage sa savezom koji je u krizi.

Pregovorima se dovršava nacrt sporazuma kojim bi se stvorili snažniji temelji za bilateralne veze Švicarske s EU-om, njihovim najvećim trgovinskim partnerom. Blocherova Švicarska narodna stranka (SVP), najveća u parlamentu, protivi se bilo kakvom dogovoru koji bi mijenjali dosadašnje trgovinske uvjete.

Blocher, koji je na čelu Odbora protiv puzajućeg ulaska u Europsku uniju, rekao je novinarima kako Švicarska nikad ne bi mogla pristati na dogovor koji bi Bruxellesu dopustio da nametne obvezujuća EU pravila i regulaciju na suverenu državu, te da zatim europski sudovi odlučuju o svim sporovima koji se dogode. “Strani zakoni, strani suci. To je veoma bitna odluka koju moramo donijeti, slična onoj koju smo donijeli 1992. o ulasku u Europski gospodarski prostor i u EU”, rekao je Blocher, govoreći o tadašnjoj odluci švicarskih glasača da odbace te procese.

Švicarska je umjesto toga dogovorila niz bilateralnih trgovinskih sporazuma koji su danas ugroženi pat pozicijom oko švicarskog zahtjeva da ograniči imigraciju iz EU-a. Razgovori o toj temi održat će se u rujnu ove godine.

Predsjednik SVP-a Albert Roesti izjavio je kako bi strateški bilo “potpuno pogrešno” približiti Švicarsku Europskoj uniji koja se bori s dugovima, financijskom i migrantskom krizom i izlaskom Velike Britanije iz tog saveza.

Pregovori o jačim institucionalnim vezama su odvojeni, ali paralelni s razgovorima o imigraciji. Svaki dogovor prvo će morati dobiti pristanak parlamenta, a možda ići i na referendum zbog švicarskog sustava direktne demokracije.

You may also like