Švicarac oslabio prema košarici valuta

Na svjetskim valutnim tržištima prošloga je tjedna euro ojačao prema dolaru, ali i tzv. valutama-utočištima, kao što su japanski jen i švicarski franak, jer se ponešto oporavila sklonost ulagača prema riziku. Tečaj eura prošloga je tjedna skočio prema američkoj valuti 1,6 posto, na 1,1335 dolara. Euro je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skočila 3 posto, na 136,75 jena. I dolar je ojačao prema ‘japancu’, za 1,4 posto, na 120,60 jena.

Zbog previranja na svjetskim burzama, izazvanim oštrim padom cijena kineskih dionica i slabljenjem tamošnjeg gospodarstva, japanska je valuta, koja se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurna vremena, tjednima jačala. No, prošloga je tjedna njezin tečaj oštro pao jer je japanski premijer Shinzo Abe najavio nove poticajne mjere koje bi trebalo oživjeti gospodarstvo, nakon njegova pada u drugom tromjesečju.

Stoga ulagači očekuju daljnje labavljenje ionako izuzetno labave monetarne politike, a to je pritisnulo cijenu jena. Jen se našao pod pritiskom i zbog toga što su se svjetska tržišta kapitala stabilizirala, pa je izgubio na privlačnosti kao valuta-utočište. U fokusu ulagača bile su špekulacije o tome što će čelnici američkog Feda idućega tjedna odlučiti o kamatnim stopama.

Kako američko gospodarstvo stabilno raste, pri čemu se poboljšava situacija na tržištu rada, čelnici Feda mogli bi, po prvi puta od 2006. godine, povećati cijenu novca. No, s druge strane, zbog nedavnih potresa na financijskim tržištima, izazvanih devalvacijom kineskog juana, Fed bi mogao odgoditi povećanje kamata do kraja ove ili početka iduće godine. “Mnogi ulagači drže se izvan tržišta dok ne bude jasnija makroekonomska slika u svijetu i dok ne bude jasnije što kani Fed s kamatama”, kaže Omer Esiner, analitičar u Commonwealth Foreign Exchange, objašnjavajući suzdržanost ulagača.

Kako je ponovno ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, tako posljednjih dana padaju tečajevi valuta-utočišta. Tako je, osim jena, prošloga tjedna oslabio i švicarski franak, pa se tečaj eura po prvi puta od polovice siječnja, kada je švicarska središnja banka prestala braniti franak, probio iznad 1,10 ‘švicaraca’. Trgovci kažu da je franak pod pritiskom jer dugoročni investitori smanjuju svoje pozicije u francima. “Proboj tečaja eura iznad psihološki važne granice od 1,10 franaka potaknuo je snažnu prodaju švicarske valute. No, ako veći makroekonomski rizici ponovno uzdrmaju tržišta, primjerice nesigurnost oko Grčke ili kineskog gospodarstva, ulagači će ponovno potražiti utočište u sigurnijim investicijama, kao što je franak”, kaže Peter Rosenstreich, strateg u Swissquote Bank.

You may also like

0 comments