Svi suglasni: Agoniju treba prekinuti

Stanje u Hrvatskoj koje je kulminiralo padom Vlade IDS-ov čelnik Boris Miletić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandića u petak su nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović nazvali agonijom koju treba prekinuti prijevremenim parlamentarnim izborima.

Boris Miletić iz IDS-a potvrdio je da su trojica njihovih zastupnika i nezavisni Furio Radin potpisali i uputili prijedlog za samoraspuštanje Sabora. “Agoniju naprosto treba okončati i raspisivanje novih izbora smatramo izlazom iz ove situacije”, rekao je novinarima na Pantovčaku.

Protivi se održavanju izbora u kolovozu jer, kaže, želi da što više građana izađe na izbore, a najboljim rješenjem drži početak rujna. Milan Bandić u ime stranke MB 365 – Stranka rada i solidarnosti kaže kako bi izbori trebali biti što prije. “Koliko imam informacije, ići će se na raspuštanje Sabora, danas ili sutra, bez obzira što je sjednica Sabora prekinuta. Izbori trebaju biti što prije kako bi se agonija prekinula što prije. Ovaj cirkus treba prekinuti što prije”, rekao je Bandić. Predstavnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas i zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi također su se izjasnili za raspisivanje prijevremenih izbora.

Nezavisni saborski zastupnik i donedavni Mostovac Ivica Mišić kometirao je u petak prikupljene potpise za samoraspuštanje Sabora rekavši da “ako je to tako, onda je to u redu i treba ići na izbore”. “Mi smo isto za to. Nikakav problem nije oko toga, ako većina kaže, mi ćemo to podržati i smatramo da je to jedina opcija. Ako se nešto ne bi promijenilo” rekao je Mišić novinarima u Saboru.

Novinari su ga podsjetili na njegovu tvrdnju da bi izbori bili najgore rješenje. “Nije najgore rješenje, nego su izbori najskuplji. Bolje rješenje bi bilo ono što je jeftinije za Hrvatsku jer Hrvatska je u teškoj situaciji, međutim izbori će produžiti agoniju. To je jedino što je najgore. Ali izbori su uvijek najbolje rješenje jer će doći neki novi ljudi, neko novo preslagivanje, pa će to biti i kvalitetnije za Hrvatsku”, rekao je Mišić.

Glasovat će, kaže, za nove izbore dodajući da je, ako ima 80 potpisa, to riješeno. U službenu proceduru Sabora upućen je inače 81 zastupnički potpis za samoraspuštanje Sabora. Upitan je li i on nasjeo na blef HDZ-a da imaju 76 potpisa Mišić je rekao da nije. “Naša Vlada bila je smiješna. Smatrao sam da je premijer ozbiljan čovjek koji će to prihvatiti s ozbiljnom radom. Pokazalo se da nisu sposobni”, kazao je. Nije mu, kaže, važno što će donijeti izbori, glavno mu je da Hrvatskoj bude bolje. Lidera Mosta i svog donedavnog šefa Božu Petrova optužio je za nesposobnost. “Nesposobnost, Hoćemo-nećemo, možemo-ne možemo”, rekao je Mišić dodajući kako tako ne ide.

SDSS, Narodna stranka – Reformisti, Hrvatski laburisti te HSU i HSLS u petak su nakon konzultacija kod predsjednice Repblike Kolinde Grabar-Kitarović ocijenili da je održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora najbolja opcija izlaska iz sadašnje situacije nastale padom Vlade.

Nakon pada Vlade najbolje je da se ide na raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora, rekao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac novinarima na Pantovčaku. Niihov je klub, potvrdio je, prije odlaska na konzultacije, urudžbirao svoje potpise za samoraspuštanje Sabora. “To je potrebno što je moguće prije kako ne bismo gubili vijeme, koje smo inače izgubili u pet mjeseci, i kako ne bismo dospjeli u situaciju da oko eventualnog tijesnog rezultata izbora i kompliciranih varijanti u slaganju većine imamo pred sobom ponovno razdoblje u kojem ćemo gubiti vrijeme na formiranje nove Vlade”, rekao je Pupovac dodavši da je za njih početak rujna krajnji rok kada bi trebali biti izbori.

Saborska zastupnica Hrvatskih laburista Nansi Tireli ponovila je stav stranke da je jedina i najbolja opcija za Hrvatsku u ovome trenutku održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora, a u eventualnom “preslagivanju” u Saboru podržali bi većinu “koju bi formirala ljevica”.

Za samoraspuštanje Sabora potpise je dao i Klub HSU-a i nezavisnog Stip Petrine, a čelnik “umirovljenika” Silvano Hrelja kaže da su izbori najbolje rješenje jer “nije vjerojatna uspostava stabilne većine” u parlamentu. Tijekom održavanja konzultacija iz Sabora je stigla informacija da je prikupljen dovoljan broj potpisa za njegovo samoraspuštanje te su novinari o tome pitali predsjednika HSLS-a Darinka Kosora, stranke koja je članica Domoljubne koalicije. Kosor je kazao kako pozdravlja “sve što vodi razrješenju krize”. “Predsjednici smo rekli, ako treba ići na izbore, idemo na izbore što prije, radi građana Hrvatske. Što se nas tiče nema nikakvih problema”, rekao je Kosor u ime Kluba HSLS-a i nezavisne Gordane Rusak.

You may also like