Svi repovi Hillary Clinton

Hillary Clinton je službeno objavila svoju kandidaturu za predsjednicu SAD-a. Premda trenutno ima ogromnu prednost u odnosu na ostale kandidate demokrata, nije sigurno da će ona biti nominirana.

Zašto Hillary Clinton hoće postati predsjednica? To pitanje je izblijedjelo usljed višemjesečnih nagađanja hoće li se ona uopće kandidirati. Sada, kada je službeno objavila svoju kandidaturu, javnost se našla pred nepoznanicom. Naime, ni nakon njezine video poruke nije jasno zašto se bivša prva dama, bivša senatorica i bivša šefica američke diplomacije sa 67 godina želi upustiti u žestoku predizbornu utakmicu za najvažniju funkciju u zemlji.

Hillary Clinton će to vrlo brzo morati razjasniti, iako trenutno sve radi u njezinu korist i njezina kandidatura izgleda kao bogomdani prirodni događaj koji je snašao Amerikance. Dakako, Hillary Clinton će se zauzeti za srednju klasu. To je popularno, i predsjednik Obama to stalno obećava. Međutim, on nije zaustavio negativni trend po kojem u Sjedinjenim američkim državama tradicionalna srednja klasa jedva da još postoji. Ugušila ju je financijska kriza i kriza na tržištu nekretnina, stagnacija plaća, rast troškova obrazovanja, rast cijena hrane i svakodnevnih potrepština i još puno toga. Jednakost šansi koju je Clintonova istakla kao cilj je stari predizborni slogan za koji bi se mogao založiti i svaki Republikanac. A od njezinih izjava o brutalnom policijskom nasilju ili o rasizmu nema ni traga. Isto tako, društveni preokret u zemlji koji je doveo do pobjede prava na istospolne brakove ona nije popratila. Čak se nije pozicionirala ni na tvrdim temama kao što je reguliranje financijskog tržišta. Unutar njezine stranke nije joj naškodilo ovakvo izbjegavanje izjašnjavanja o mnogim temama. Naprotiv, vješto se izborivši za vodeću poziciju Clintonova sada izgleda nadmoćno. Moguće je da će u borbi za mjesto predsjedničkoga kandidata ona sama sebi biti najveći protivnik. Ne smatra se da je ona posebno jaka u predizbornoj kampanji. Ona griješi kada je pod pritiskom, kao što se dogodilo za vrijeme obavljanja dužnosti šefice američke diplomacije, kada je objavljeno da je upotrebljavala privatnu elektronsku adresu za službenu komunikaciju. Ili prilikom turneje na kojoj je predstavila svoju autobiografiju i pritom netaktično govorila o novcu i bogatstvu. Osim toga, poraz od tada nepoznatog marginalca u stranci, Baracka Obame, u unutarstranačkoj utrci za predsjedničkoga kandidata duboko ju je uzdrmao. Vidi se da to utječe i na sadašnje ponašanje u kampanji.

John Podesta, kojeg je Hillary Clinton angažirala za predizbornu kampanju, jest profesionalac u političkom pogonu. On je savjetovao Billa Clintona za vrijeme afere Lewinsky, a pomogao je i Baracku Obami da stabilizira svoj mandat. Podesta je najprije prionuo na kozmetičke korekcije. Hillary Clinton ima imidž hladne, moćne, tehnokratske osobe. Rođenje njezine unuke John Podesta je iskoristio da Clintonovu predstavi kao baku punu ljubavi. Usput je time unaprijed riješeno pitanje njezine starosti koje bi moglo opteretiti njezinu kampanju.  Cijeli njezin predizborni aparat je 2008. izgledao nadmoćno što joj nije donijelo pobjedu. Zato sada izbjegava velike skupove, oslovljavajući svoje potencijalne birače prvenstveno u njihovim dnevnim sobama i kuhinjama.

No, tek predstoji najteži posao. Hillary Clinton i njezin tim bi se trebali zamisliti nad činjenicom da objavljivanje njezine kandidature u zemlji nije izazvalo masovno oduševljenje I to usprkos činjenici da je ljudi dobro ocjenjuju u ispitivanjima javnog mnijenja. Ipak, većina smatra da je ona manje zlo, a ne jaka državnica. Za nju može biti opasna i razočaranost političkom elitom čiji je ona istaknuti predstavnik. Njezina prednost kao iskusne i prokušane političarke je u isto vrijeme i njezina slabost. Teško je zamisliti da će joj nešto novo pasti na pamet nakon četvrt stoljeća u političkom životu. A upravo to se sada od nje traži. Hillary Clinton mora sebe ponovo izmisliti. Mora sa svojim timom razviti uvjerljive poruke i razjasniti zašto se upušta u predizbornu utakmicu. Pri tome je njezina slabost to što je bila dobra šefica američke diplomacije, ali nije pokazivala preveliku kompetentnost u unutarnjopolitičkim temama kao što su gospodarstvo, zdravstvo, sigurnost.

Republikanci, s druge strane, ulaze samouvjereno i s puno novca u predizbornu kampanju. Premda njihovi kandidati od Teda Cruza do Randa Paula zauzimaju radikalne rubne pozicije, i oni bi mogli ugroziti Clintonovu. U svojoj kampanji izbacili su istovremeno slogane „Zaustavite Hillary“ i „Protiv onih u Washingtonu“, predstavljajući Hillary Clinton kao nazadnu, ili kao neku vrstu „Obame light“. Tko dozvoli da ga stjeraju u takav kut ne može pobijediti na izborima. Hillary Clinton nije ni izdaleka uvjerila većinu Amerikanaca da glasuju za nju. Ako želi ulaznicu za Bijelu kuću, morat će se za nju žestoko boriti. Bit će uzbudljivo. (Gero Schließ)

http://www.dw.de/sve-hipoteke-hillary-clinton/a-18378192