Home Hrvatska Svi optuženici za Fimi Mediu kažu da nisu krivi

Svi optuženici za Fimi Mediu kažu da nisu krivi

by Agencije

Na pripremnom ročištu za novo suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, slučaju Fimi media, svi optuženici kazali su da se ne osjećaju krivima, uključujući i bivšeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića koji je na prvom suđenju priznao da je iz državnih instiucija i tvrtki izvlačio novac za HDZ-ov crni fond. “Na današnjem pripremnom ročištu je predstavnica optužbe iznijela razloge optužnice nakon čega su se svi okrivljenici izjasnili da su optužbu razumjeli te da se ne smatraju krivim niti za jednu točku optužnice”, kazao je nakon prvog dijela pripremnog ročišta glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je potom uslijedilo izlaganje optužnih prijedloga o kojima će se protustranke moći očitovati u nastakvu pripremnog ročišta 24. svibnja. Osim Barišića na prvom su suđenju krivnju priznale i Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi medie preko koje se navodno izvlačio novac, ali i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Nakon što je Vrhovni sud prošle godine ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu u ovom slučaju sutkinja Irena Kvaternik na pripremnom ročištu treba odlučiti o dokazima, ali i datumu početka novog suđenja Sanaderu i njegovoj bivšoj stranci koje Uskok tereti za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media.

Ukinutom presudom Sanader je zbog Fimi medije osuđen na devet godina zatvora te povrat 15,27 milijuna kuna koje je, po mišljenju zagrebačkog Županijskog suda, stekao nezakonito. HDZ je u prvostupanjskom postupku kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna. Barišić je, unatoč priznanju, kažnjen s tri godine zatvora, Branka Pavošević osuđena je na godinu i pol, a Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi. Uvjetnu kaznu dobio je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček koji se jedini nije žalio na presudu.

Nakon ročišta Sanader je novinarima kazao kako optužnica ne stoji” te ocijenio da je plod konstrukcije . “To je ono što sam tvrdio na početku, a tvrdim i danas”, kazao je Sanader, dodajući kako će svoje tvrdnje dokazati u novom suđenju. Zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak rekao je da je odlukom Vrhovnog suda, koji je poništio prvu presudu, skinuta stigma s HDZ-a i njegovih 220 tisuća članova. Dodao je i kako je uvjeren da će HDZ biti oslobođen odgovornosti na kaznena djela koja mu se stavlja na teret.

Na pitanje je li Barišić kao ključni svjedok povukao svoj iskaz u kojem je priznao tvrdnje iz optužnice Terešak je kazao da se Barišić izjasnio da nije kriv te da za sada nije jasno znači li to i da će povući priznanje.

Ponovio je da je Vrhovni sud, među ostalim, zaključio kako se presuda ne može temeljiti na priznanju okrivljenika koji potom nisu željeli odgovarati na pitanja drugih okrivljenika. “Očito će ključne osobe koje su teretile prvookrivljenika i stranku morati odgovarati na pitanja, ukoliko žele da presuda opstane odnosno dozvoliti nama da im postavljamo pitanja i provjeravamo njihove navode. Kako će to biti vidjet ćemo u nastavku”, kazao je Terešak.

Related Posts