Švedski list: Prozapadna oporba u Rusiji nema šanse

Švedski list Expressen piše o opoziciji u Rusiji i njezinim šansama na parlamentarnim izborima u rujnu. “Prozapadna oporba u Rusiji je razjedinjena i nije u stanju na izborima se pojaviti kao složna fronta”, piše švedski list Expressen.

“Mnogi se pitaju vrijedi li sudjelovati na izborima čiji je rezultat unaprijed određen. Mala podrška koju imaju dvije oporbene stranke teško da može ugroziti Putinovu ‘Jedinstvenu Rusiju’. Prema anketama, obje stranke će dobiti tek nekoliko postotaka glasova”, navodi se u tekstu.

Voditelj izborne kampanje Alekseja Navaljnog Leonid Volkov smatra da na izborima ne treba sudjelovati. “Osobno nisam siguran da treba sudjelovati. Ali na nas vrše pritisak naše pristalice i mi ih moramo poslušati”, izjavio je Volkov za švedski list.

“Navaljni je, vjerojatno, najpoznatiji protivnik Kremlja. Često ga predstavljaju kao ključnu figuru oporbenog pokreta. On pritom ne krije duboko nacionalističke stavove i sebe naziva ‘demokratskim nacionalistom'”, piše list, dodajući da se na ovim izborima on ne može kandidirati, jer služi zatvorsku kaznu koju on smatra političkom.

Voditelj kampanje njegove stranke objašnjava da postoji još jedan agrumente u korist sudjelovanja na izborima. “S matematičke točke gledišta, za nas je uvijek dobro sudjelovati na izborima. Mi ništa ne gubimo, samo dobivamo.”

You may also like