Švedska ukida poticaje za vjetroelektrane

Tržišna proizvodnja
Švedska planira ukinuti poticaje za projekte kopnenih vjetroelektrana otprilike u isto vrijeme kad i Norveška, koja će zaustaviti svoj program krajem 2021. godine, izjavio je u srijedu švedski ministar energetike Anders Ygeman.

Kopnene vjetroelektrane i bez subvencija su profitabilne, rekao je ministar, dodajući kako će nastojati potaknuti ulaganja širenjem postojećeg okvira koji određuje relevantne površine razvoja. Trenutni švedsko-norveški program subvencioniranja, koji osigurava 15 godina potpore za bilo koje nove projekte, pomogao je da se dvije zemlje zadnjih godina svrstaju u najbrže rastuće europske zemlje po razvijanju morskih vjetroelektrana.

Švedska ima postojeći okvir koji prikazuje lokacije na kojima su najbolji vjetrovni uvjeti u toj zemlji, no nekoliko njenih predloženih projekata vjetroelektrana, i na kopnu i na moru, odbačeno je zbog vojnih ili okolišnih briga.

Ministar je rekao da Švedska u idućim godinama ima za cilj izgradnju više vjetroelektrana na moru i planira smanjiti troškove povezivanja takvih projekata na distribucijske mreže električne energije.

Financiranje mrežnih povezivanja moglo bi doći iz državnog proračuna ili putem investicija preko državnog mrežnog operatera Svenska Kaftnat, među ostalim mogućnostima, dodao je.

Unatoč švedskim ambicijama po pitanju vjetroelektrana na moru, njihove oružane snage nedavno su odbacile veliki projekt težak 300 megavata koji je Vattenfall planirao u suradnji s Wallenstamom. Vattenfall je također poručio da će smanjiti planirana ulaganja u mrežu zbog državnog prijedloga smanjenja mrežne dobiti.

You may also like

0 comments