Švedska povećava zelena ulaganja

Najava

Švedska vlada u ponedjeljak je najavila da će iduće godine povećati proračunska izdvajanja za socijalnu i zdravstvenu skrb, a najavljuje i “zelena” ulaganja, koja bi trebala olakšati prijelaz na održivije gospodarstvo.

Većina mjera poznata je od ranije, a uključuje smanjenje poreza na dohodak u vrijednosti 10 milijardi kruna, oko 12 milijardi kruna za borbu protiv klimatskih promjena i osam milijardi kruna za poticanje zapošljavanja.

Andersson je također najavila dodatnih pet milijardi kruna izdvajanja za zdravstvo u idućoj godini.

“Zaposlit ćemo više policajaca, smanjiti ‘liste čekanja’ u zdravstvu koje je izazvao covid i povećati ‘zelena’ ulaganja u cijeloj zemlji”, poručila je ministrica na tiskovnoj konferenciji.

Za gospodarstvo su u novom proračunu rezervirane 74 milijarde kruna.

“Ovo je proračun koji bi Švedskoj trebao omogućiti da se nastavi razvijati nakon pandemije”, izjavila je ministrica financija Magdalena Andersson na tiskovnoj konferenciji.

Upozorila je da je važno da se potpore gospodarstvu u koronakrizi ne povuku prerano, dodavši da će se potrošnja u procesu njihova postupnog gašenja preusmjeravati na dugoročnije mjere.

“Važna je lekcija financijske krize da ne treba prerano dizati nogu s papučice gasa”, rekla je.

Očekuje se da će gospodarstvo u ovoj godini porasti 4.4 posto te 3.5 posto u 2022., kada bi trebali biti održani parlamentarni izbori.

Ministrica financija inače je favorit u utrci za premijersku dužnost, nakon odlaska njezina kolege iz redova socijaldemokrata Stefana Löfvena u studenome, podsjeća Reuters.

0 comments