Sve više zelenih radnih mjesta u SAD-u

Američka nevladina udruga The Solar Foundation iznijela je podatak da cjelokupna američka solarna industrija zapošljava 208.859 ljudi, a samo prošle godine zaposleno je 35.052 nove osobe u tom segmentu.

Tijekom prošle godine ukupan rast zaposlenosti u SAD-u iznosio je 1,7%, dok je u ovom segmentu industrije rast iznosio čak 20%. Od 2010. zaposlenost u industriji vezanoj za fotonapon rasla je za 123%, dodavši oko 115.000 dobro plaćenih radnih mjesta dok na svaka 83 novozaposlena jedan zaposlen u SAD bio je upravo u tom segmentu, što je ukupno 1,2% novih radnih mjesta, kazali su u udruzi.

Instalacija, prodaja i distribucija te razvoj projekata čine 80% novih radnih mjesta u toj djelatnosti, a tvrtke koje instaliraju FN panele, poput Solar Citya, Sungevitiya, Sunruna i ostalih imaju ukupno 57% zaposlenih. U proizvodnom sektoru ove se godine očekuje novih 3.800 radnih mjesta. Monteri FN sustava prosječno su plaćeni 21 USD po satu, radnici u proizvodnji oko 18 USD po satu, a projektanti oko 27 USD. I s tako kompetitivnim plaćama tvrtke se žale da im je teško pronaći radnike, javlja Renewables Eneregy World.