Sve su oči danas uprte u sastanak FED-a

Komentar Blica

Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put. Ključno je pitanje kako će Fed procijeniti inflatorne prijetnje ili će i dalje biti prilično ravnodušan prema rastu cijena.

Naravno, nitko ne očekuje da će američka Federalna banka nakon dvodnevnog zasjedanja okončati politiku nulte kamate, ali zbog porasta inflacije (u SAD-u je u svibnju iznosila 5%, mjereno indeksom potrošačkih cijena – najviše od 2008), mogao bi nagovijestiti da je najavio početak kraja otkupa obveznica u bliskoj budućnosti. Do sada je Fed rastuće inflatorne pritiske objašnjavao specifičnom situacijom koja se stvorila od otvaranja ekonomija, ističući da je inflacija samo privremena. Je li se Fedov stav možda promijenio posljednjih dana, bit će jasno u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Poznati menadžer hedge fondova Paul Tudor Jones rekao je za CNBC da je to bio najvažniji sastanak Feda otkako je Jerome Powell postao guverner. Ako monetarne vlasti nastave ignorirati rastuće cijene roba, to će biti zeleno svjetlo za daljnju inflaciju, kaže Jones, koji je 1987. predvidio krah na burzi.

Međutim, ako Fed okrene ploču i počne spominjati manji opseg otkupa obveznica (sužavanje tantruma), Jones očekuje nervozu na financijskim tržištima i korekciju prema dolje u rizičnim ulaganjima.

Bitcoin je prošlog tjedna skočio 20 posto i opet premašio 40 000 USD. Ponovno je ključnu ulogu imao Elon Musk, koji je u nedjelju tvitnuo kako će Tesla ponovno početi primati bitcoine od kupaca električnih vozila kada barem polovica bitcoina bude iskopana zelenom energijom, piše Blic.

You may also like

0 comments