Home Bosna i Hercegovina Sve kvote za hidroelektrane u BIH zauzete do 2020. godine

Sve kvote za hidroelektrane u BIH zauzete do 2020. godine

by Energypress.net

Investitori koji su planirali ući u projekt gradnje soalrnih elektrana u BiH morat će odustati jer više nema slobodnih kvota. Kako piše Večernji list, prema podacima Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, tek 2020. godine bit će slobodno 6 kW u kvoti solarne energije, a i to je toliko malo da nije vrijedno spomena.

Zbog ovakvog stanja postavlja se pitanje je li u procesu dodjele kvota bilo nelegalnih radnji. Večernjak navodi kako je čitajući Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efkasne kogeneracije, očito kako je zakonodavac predvidio da je otkup od mikropostrojenja obavezan. Radi se o elektranama od 2 do 23 kW, čija je cijena do 70.000 KM, a cilj ovakve odredbe bio je da se ljudi što više potaknu za ove investicije. Po trenutno važećim cijenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a kasnije vlasnik počinje ostvarivati određenu dobit. Kako stoji u zakonu, obvezan otkup električne energije traje 12 godina, a po isteku ovog razdoblja, mikroproizvođač ima pravo na zajamčen otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni.

Ipak, zbog načina rada nadležnog operatera, može se reći kako je trenutno samo zajamčeno da ne možete dobiti kvotu za proizvodnju minimalno još tri godine, a vjerovatno i duže, piše Večernji list.

Related Posts