Sve jače lobiranje protiv Sjevernog toka 2

Sjedinjene Američke Države pojačale su iskazivanje protivljenja projektu Sjeverni tok 2, odnosno izgradnji plinovoda koji bi doveo prirodni plin od Rusije do Njemačke, prenosi agencija Bloomberg i dodaje da iz Washingtona navode da projekt izaziva zabrinutost zbog sigurnosti i da bi mogao dovesti do američkih sankcija.
Iz SAD-a se protive Sjevernom toku 2 jer bi se time povećala ovisnost Evrope o ruskoj dostavi plina.

Amerikanci su također zabrinuti da bi plinovod mogao otvoriti načine za Moskvu da instalira opremu za prismotru u Baltičkom moru, rekla je Sandra Oudkirk, zamjenica pomoćnika državnog sekretara SAD-a za energetsku diplomatiju.

Obraćajući se novinarima u njemačkoj prijestonici Berlinu, Oudkirk je istakla da bi projekt mogao biti sankcionisan u skladu sa zakonom usvojenim u augustu 2017. godine.

Kongres je taj zakon usvojio kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini i na osnovu sumnji u vezi s ruskim miješanjem u američke izbore.

Njime su vlasti dobile autoritet da djeluju protiv bilo kojeg ruskog energetskog projekta, uključujući Sjeverni tok, istakla je ona. “To znači da je bilo koji projekt plinovoda, a već širom svijeta postoje projekti koji su potencijalno na udaru, u povećanoj opasnosti od sankcija”, rekla je Oudkirk.

Dodala je da se SAD protivi plinovodu zbog sigurnosti, jer bi omogućio Rusiji da postavi uređaje za prisluškivanje duž rute plinovoda. Konzorcij zapadnih kompanija i Gazprom gradit će Sjeverni tok 2. U utorak su saopćili da su već počeli pripremne radove na obali Baltičkog mora.

Norveška nije oduševljena sporazumom o razmjeni imovine između austrijskog OMV i ruskog Gazproma, budući da bi ruskom divu omogućio pristup norveškom epikontinentalnom pojasu, kazao je Reutersu ministar energetike nadležan za odobravanje sporazuma

You may also like

0 comments