Home Ekonomija Sve bliži izvanredni izbori u Grčkoj

Sve bliži izvanredni izbori u Grčkoj

by admin

Grčki premijer Aleksis Cipras još mora donijeti odluku o sazivanju prijevremenih izbora, izjavio je u srijedu jedan ministar u vladi nakon podjela u vladajućoj stranci oko novog programa pomoći. Ministri su otvoreno govorili o mogućnosti glasovanja o povjerenju u parlamentu koje bi dovelo do izbora budući da se Cipras morao osloniti na oporbene zastupnike kako bi dobio odobrenje u petak za 86 milijardi eura vrijedan program pomoći.

Eurozona će ukupno u prvoj tranši programa pozajmiti Grčkoj 26 milijardi eura, prije nego u listopadu provjeri provodi li Grčka nametnute uvjete. Međutim, zamjenik ministra kulture Nikos Ksidakis odbacio je nagađanja da bi Cipras mogao sazvati nove izbore nakon isteka roka za plaćanje duga Europskoj središnjoj banci u četvrtak. Ksidakis vjeruje da će se to dogoditi u vrijeme prve provjere napretka vezano za program pomoći koje će grčki vjerovnici provesti u listopadu. “Postoje dva mišljenja… izbori prije ili poslije prvog razmatranja provedbe programa pomoći. To je odluka koju će donijeti premijer”, kazao je on za televizijsku postaju ERT.

Cipras je u petak uspio prijeći prag od 151 potrebnog glasa za potporu programu pomoći, ali zahvaljujući glasovima oporbenih stranaka. Broj zastupnika iz njegove koalicije koji su podržali dogovor s međunarodnim vjerovnicima pao je na 118 što je ispod praga potpore 120 zastupnika koliko je potrebno manjinskoj vladi. Ciprasova koalicija broji 162 zastupnika. Grčka oporbena konzervativna Stranka nove demokracije kazala je u petak da neće glasovati za povjerenje Ciprasovoj vladi.

Related Posts