Svatko mora odgovarati za svoje postupke

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je u srijedu uhićenje svog suradnika Zvonimira Šostara poručivši kako svi, pa i Šostar, moraju odgovarati za svoj posao.

“Znate moj stav prema pravnoj državi, u ovoj državi svatko treba raditi svoj posao i odgovarati za svoj posao. To se odnosi na sve moje kolege pa i na kolegu Šostara”, kazao je Bandić novinarima u Saboru. Na pitanje vjeruje li da je Šostar kriv za zlouporabu položaja i ovlasti, za što ga sumnjiči Uskok, odgovorio je kako će to pokazati budućnost. Upitan hoće li zastupnici njegove stranke podržati plan reformi koje bi Vlada u četvrtak trebala poslati Saboru odgovorio je, “vidjet ćemo što predlažu i nakon toga se izjasniti”.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar priveden je u srijedu ujutro zbog zlouporabe položaja i ovlasti, zajedno s još nekoliko osumnjičenih, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.

Neslužbeno se doznaje da je Šostar jutros priveden u Zagrebu te da mu policija pretražuje dom. Osim njega osumnjičena je još jedna liječnica iz gradskog Ureda za zdravstvo te nekoliko osoba iz trgovačkih društava s kojima su dogovarali poslove. Šostar je inače bio poznat kao blizak suradnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića iz čije je ‘ekipe’ na novu dužnost otišao 2013.

Navodne nezakonitosti zbog kojih je u srijedu ujutro uhićen ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i bivši pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar također je otkrio tzv. porezni Uskok, a neslužbeno se doznaje da je šteta za koju se sumnjiče Šostar i ostali osumnjičenici veća od 35 milijuna kuna. Prema neslužbenim informacijama uz Šostara je osumnjičena još jedna liječnica iz gradskog Ureda za zdravstvo te nekoliko osoba iz trgovačkih društava s kojima su dogovarali poslove. Nedjela na štetu Grada Zagreba navodno počinjena od 2006. do 2009.

Navodno se radi o nedjelima kojima je Grad Zagreb oštećen za više od 35 milijuna kuna počinjenima od 2006. do 2009. kada je Šostar bio pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo, a mediji, među ostalim spominju i problematične natječaje za deratizaciju i dezinsekciju. U Ravnateljstvu policije i u Uskoku, po čijem se nalogu provode akcije policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kirminala, nisu željeli ništa službeno potvrditi.

No, doznaje se da je akcija počela ujutro kada je policija krenula u pretragu Šostarova doma. Nakon pretresa domova i ureda osumnjičenika oni bi trebali biti odvedeni na ispitivanje u policiji, a potom i u Uskoku. Zatraži li Uskok za neke od osumnjičenih određivanje istražnog zatvora oni će biti odvedeni i pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Gradonačelnik Milan Bandić, čiji je Šostar bio bliski suradnik, izjavio je u srijedu u Saboru da svi pa tako i Šostar, moraju odgovarati za svoj posao. “Znate moj stav prema pravnoj državi, u ovoj državi svatko treba raditi svoj posao i odgovarati za svoj posao. To se odnosi na sve moje kolege pa i na kolegu Šostara”, kazao je Bandić. Na pitanje vjeruje li da je Šostar kriv za zlouporabu položaja i ovlasti, za što ga sumnjiči Uskok, odgovorio je kako će to pokazati budućnost.

Hrvatski sabor u srijedu je raspravio niz prijedloga kojima se s europskim propisima usklađuju zakoni s područja financija. Predložene zakonske izmjene podržala je i oporba, no SDP-ov Gordan Maras raspravu je iskoristio kako bi upozorio da se usporedo s predloženim poboljšanjima planira ukinuti Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara, tzv. porezni Uskok. “Rekli smo da ne želimo da Hrvatska postane oaza za muljaže i pranje novca, ali ukidamo sektor koji je u zadnjih godinu i pol dana napravio, ja bih rekao velike stvari u otkrivanju poreznih prijevara”, kazao je Maras.

Njegove je riječi HDZ-ov Ivan Šuker nazvao politikantstvom, naglasivši kako istodobno uspješno djeluje i Ured za sprječavanje pranja novca. “Sigurno da su tu Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava odradili lavovski dio posla, jer po ovlastima ljudi mnoge stvari u poreznom Uskoku nisu mogli odraditi, ali očigledno neke teme, koje su prije svega praktične i stručne, poprime politikantske note i onda odemo u krivom smjeru”, ocijenio je Šuker. Zastupnici će nakon podnevne stranke raspraviti prijedlog ukidanja ureda bivšeg predsjednika RH Stipe Mesića.

You may also like

0 comments