Švaljek upozorava koliko će nas stajati Bandićeva predizborna kampanja

Povodom najave sljedeće sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, koja bi trebala imate 9 točaka, te kako je najavljeno donijeti niz predizbornih mjera oglasila je bivša dogradonačelnica Grada Sandra Švaljek. 

“Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba koja će se održati 31. kolovoza nalazi se 9 točaka, sve predizborne. Prvih sedam točaka, koje je predložio gradonačelnik Bandić, svodi se na sljedeće:

1. Plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz proračuna Grada Zagreba umirovljenicima, korisnicima novčane pomoći. Predlagatelj tvrdi da su sredstva osigurana u proračunu za 2016. godinu, što je dvojbeno jer odluka nije postojala u trenutku donošenja proračuna, a donosi se prije rebalansa proračuna. Nije naveden iznos potrebnih sredstava.

2. Plaćanje novčane pomoći za majku odgajateljicu iz proračuna Grada Zagreba. Predlagatelj tvrdi da će se sredstva osigurati u proračunu, rebalansom koji još nije predložen niti ga je donijela Gradska skupština. Procijenjena potrebna sredstva – 10 milijuna kuna u 2016. godini.

3. Financiranje „besplatnih“ udžbenika za sve pripadnike romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj za šk. godinu 2016./17. iz proračuna Grada Zagreba. Sredstva će se tek osigurati u proračunu, rebalansom koji još nije predložen niti ga je donijela Gradska skupština. Procijenjena potrebna sredstva – 3,6 milijuna kuna u 2016. godini.

4. Pomoć Gradu Petrinji za nabavu udžbenika za šk. godinu 2016./17. sredstvima proračuna Grada Zagreba. Sredstva će se tek osigurati u proračunu, rebalansom koji nije predložen niti ga je donijela Gradska skupština. Procijenjena potrebna sredstva – 1,7 milijun kuna u 2016. godini.

5. Izgradnja 400 stanova na lokaciji Podbrežje (dio za stambene potrebe znanstvenika Sveučilišta u Zagrebu). Iz gradskog proračun plaćat će se najam novoizgrađenih stanova u nepoznatom iznosu koji će se tek planirati u proračunima u narednih deset godina.

6. Otpis duga, odgoda plaćanja i obročna otplata duga blokiranim građanima na teret gradskog proračuna. Nepoznati iznos potrebnih sredstava podmirit će se u narednim razdobljima.

7. Informiranje Vlade RH o namjeri preuzimanja Imunološkog zavoda od strane Grada Zagreba. U slučaju preuzimanja Imunološkog zavoda nepoznat iznos potrebnih sredstava trebat će podmiriti iz proračuna u narednim razdobljima.

Sudeći prema naravi barem prve dvije mjere, s njima povezani izdaci bit će trajnog karaktera i opterećivat će proračun Grada Zagreba dok se mjere ne ukinu odlukom Gradske skupštine.

Samo kao dodatna informacija onima koji ne prate gradsku političku scenu: na prošloj sjednici Gradske skupštine skupštinskom većinom (Lista Milana Bandića, HDZ, HSS, HSU, HSP-AS i BUZ) donesena je odluka o financijskoj potpori građanima s protupravno izgrađenim priključcima na vodovodnu mrežu, koja će se financirati sredstvima Gradskog proračuna. Procijenjena potrebna sredstva – 41,8 milijuna kuna u naredne dvije godine.
Iako je teško procijeniti ukupni trošak svih ovih mjera – dakle ne predizbornih obećanja, nego konkretnih mjera koje će opteretiti proračun Grada Zagreba, jasno je da će Zagrepčane skupo koštati gradonačelnikova kampanja”, napisala je na svom Facebook profilu.

You may also like