Švaljek o političkoj nestabilnosti i kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba

Ekonomistica Sandra Švaljek kandidirala se za gradonačelnicu Zagreba, želi opet u Ured gradonačelnika, ali ovaj put bez Milana Bandića. Nedavno joj je Bandić zaprijetio objavom dokumenata koji bi je navodno trebali diskreditirati. “Bandića se ne bojim”, kaže Švaljek za Večernji list.

Osvrnula se na nemogućnost zaduživanja države po nižim kamatama zbog političke nestabilnosti.

“Taj događaj jasno pokazuje dvoje. Prvo, uz visok i rastući javni dug, zemlja je već godinama na samom rubu fiskalne održivosti. Bilo je samo pitanje trenutka kad će investitori prestati poklanjati povjerenje tako neodgovornoj i nediscipliniranoj državi. Niz godina upozoravamo na opasnost od ovakvog scenarija, ali se to nije željelo čuti i djelovati na odgovarajući način. Drugo, nemogućnost zaduživanja pokazuje koliko je, osim gospodarske stabilnosti, za percepciju zemlje važna politička stabilnost. Sadašnja politička neizvjesnost potpuno je poništila pozitivan učinak izlaska iz recesije i naznake povećanja gospodarskog rasta. Nemogućnost zaduživanja ili zaduživanje uz izuzetno nepovoljne uvjete moglo bi naše gospodarstvo gurnuti u krizu nesagledivih razmjera.”

Ipak, nastavlja se pozitivan trend, objavljen je podatak da je BDP u prvom tromjesečju ove godine porastao 2,7 posto. O tome tko je najviše zaslužan za to za Večernji list kaže:

“Rast BDP-a početkom ove godine treba pripisati povoljnoj gospodarskoj situaciji, a time i solidnoj izvoznoj potražnji u zemljama koje su najveće uvoznice hrvatskih proizvoda. Osim toga, u Hrvatskoj je porasla osobna potrošnja, što se vjerojatno dogodilo zato što su prve naznake pozitivnih gospodarskih trendova i blagi rast plaća ohrabrile građane da troše nešto više nakon što su niz godina svoju potrošnju odgađali za neka bolja vremena. Iako je prethodna Vlada počela poduzimati određene reforme i mjere koje su išle u dobrom smjeru, izuzetno je teško razlučiti doprinos tih mjera stopi rasta. Rekla bih, međutim, da bi stope rasta mogle biti više kad bi gospodarska aktivnost bila snažnije poduprta odgovarajućim mjerama ekonomske politike i unapređenjem poslovnog okruženja. Na to upućuje činjenica da je u nizu drugih zemalja Unije ostvarena i viša stopa rasta nego u Hrvatskoj.”

O kandidaturi za gradonačelnicu:

“Već je sada jasno da će biti više kandidata za gradonačelnika Zagreba i tu ne treba nikoga podcijeniti. Sada pripremam svoj program, strategiju kampanje i okupljam tim suradnika. Moja je procjena da građani očekuju nov, ozbiljan i suvremen pristup u upravljanju gradom kakav sam imala prilike demonstrirati u nekoliko mjeseci kada sam obnašala dužnost gradonačelnika. Strategija kampanje temeljit će se na izravnom kontaktu s građanima. Naime, za razliku od parlamentarnih izbora, lokalni izbori iziskuju da budete u što većoj mjeri među građanima te da u razgovoru s njima osluškujete njihove potrebe i aspiracije te da pronađete dobar način da ih poštujete. Uopće ne mogu zamisliti kampanju bez intenzivne komunikacije s građanima i otvorenosti za njihove probleme, sugestije i ideje. Osim izravnih kontakata i komunikacije putem društvenih mreža, organizirat ću i tematske javne rasprave o važnim temama na koje pozivam stručnjake, ali i sve zainteresirane građane. Rasprave o nekim temama odvijat će se ondje gdje s njima povezani problemi najviše dolaze do izražaja i gdje građani o njima mogu govoriti iz osobnog iskustva. Na primjer, ne možete ozbiljno rješavati problem odlagališta otpada na Jakuševcu ako ne razgovarate s ljudima koji ondje žive”, rekla je među ostalim Sandra Švaljek u intervjuu Obzoru Večernjeg lista.

You may also like