Svaki je pomak dobar, no potrebno je trajnije rješenje

U emisiji ‘Poslovni tjedan’ na temu ‘izlazi li Hrvatska iz recesije’ s Elijanom Čandrlić razgovarali su ekonomski analitičari Željko Lovrinčević i Dragan Kovačević te ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir.

Gosti su se složili da je svaki pozitivni pomak dobar, ali kako se ne radi o trajnom rješenju. Rast mora biti iznad 3 posto kako bi se znalo da su se pozitivni trendovi ukorijenili i da bi mogli funkcionirati kao društvo, poručio je Josip Budimir. “I danas ne znamo kako ćemo voditi projekciju u idućih pet godina – hoćemo li se i dalje zaduživati i živjeti u iluziji da nam je dobro”, kazao je Dragan Kovačević. “Hrvatska može prihode u turizmu dignuti za dvije milijarde – i u te dvije miljarde plasirati svoje poljoprivredne proizvode. Ne može se porez mijenjati svaki dan, ne možete imati centralnu banku koja je sama sebi svrha. Ima svoju valutu, nećemo u idućih 20 godina moći uvesti euro, to nam je trenutačno prednost i HNB se mora aktivirati” , poručio je Kovačević. “Što je tim političarima, i ljudima koji dođu na položaj – mislim da se radi o ‘psihološkom’ aspektu. Država mora stvoriti uvjete da građani nešto mogu napraviti, ministarsko mjesto nije nagrada za lijepljenje plakata”, zaključio je Kovačević.

“Očito je kako se ove godine neće napraviti nikakvi reformski potezi”, kazao je Željko Lovrinčević. “Nikoga ne zanima budućnost, svi misle na kratkotrajnu politikantsku dobit”, dodao je. Sramota je da dan danas ne možemo upravljati svojom državom. “Bit ćemo prva zemlja koja će, nakon procedure prekomjernog deficita doći pod proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža – drugi će nam propisati što moramo raditi – tako se ne ponašaju ni djeca u osnovnoj školi”, zaključio je Lovrinčević.