Svaki je izvoz dobar

Predsjednica Republika Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak kako je svaki izvoz dobrodošao, ali nije jednako kvalitetan, jer se izvoz resursa ne može mjeriti i stavljati u istu ravninu s izvozom finalnih proizvoda s daleko većom dodanom vrijednosti, a ponovno je upozorila i na nepoželjni “izvoz” mladih i kreativnih visokoškolovanih ljudi.

Otvarajući konferenciju “Pametni znaju čemu služi izvoz” časopisa Lider, istaknula je kako se u Hrvatskoj često mijenjaju prioriteti – jedne se godine govori o investicijama, druge o štednji, treće o stabilizaciji, a onda o izvozu.

Ne tako davno u javnom se prostoru govorilo da je izvoz unutarnji problem svake tvrtke, a ne pitanje za državu. Danas je, pak, izvoz, kao važan element gospodarske aktivnosti, sveden tek na zakašnjelu matematiku i bilježenje novog trgovinskog deficita, rekla je te poručila kako od pasivnih promatrača i statističara moramo krenuti ka stvaranju preduvjeta za razvoj izvozno orijentirane tržišne ekonomije.”Cjelokupni dosadašnji gospodarski razvoj Hrvatske temeljio se na krivim postavkama kojima smo povisili uvoz, snizili konkurentnost proizvodnog dijela gospodarstva, a pritom se zadužili i na razini države i pojedinca”, ocijenila je predsjednica te dodala da je to do ruba propasti dovelo velik broj proizvodnih i izvoznih kapaciteta države.  “Potezi koji su se desetljećima vukli bili su u velikoj mjeri promašeni i kratkovidni. Vrijeme nam je pronaći minimum nacionalnog suglasja kako bismo se dogovorili oko temeljnih društvenih vrijednosti iz kojih će se potaknuti i razvijati one aktivnosti i sektori koji će osigurati nova radna mjesta i kontinuiran i održiv gospodarski razvoj”, poručila je Grabar-Kitarović.

Pritom je podsjetila kako tek 13 posto hrvatskih poduzeća izvozi, ali da te tvrtke zapošljavaju polovicu zaposlenih u svim poduzećima te ostvaruje 65 posto ukupnih prihoda od prodaje i približno 70 posto svih ulaganja u razvoj. Ukupni izvozni potencijal države, naglasila je Grabar-Kitarović, može se ostvariti kombiniranjem dva modela – organskog razvoja postojećih tvrtki i privlačenja izvozno orijentiranih greenfield izravnih inozemnih ulaganja. Govoreći, pak, o industriji temeljenoj na znanju, sektorima vezanim uz istraživanje i razvoj, informatiku, tehnička znanja i kreativnost, ponovno je upozorila na sve veći odlazak mladih i kreativnih ljudi u inozemstvo. “Žalosno je za jednu državu da obrazuje takve kadrove, a potom ih izvozi. Taj izvoz ne podržavam“, kazala je Grabar-Kitarović te naglasila da se odlazak ljudima ne može ograničiti, ali se mora stvoriti okruženje koje će ih motivirati na ostanak.

Takvo je okruženje u svom uvodnom obraćanju ocrtao Mislav Grgić, dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), koji je bio domaćin konferencije. Taj je fakultet, istaknuo je, od 2009. do 2014. povukao 16 milijuna eura iz fondova Europske unije kroz stotinjak projekata te je u tom razdoblju bio nositelj čak 40 posto svih projekata tehničke znanosti u Hrvatskoj. Uz provedbu vrijednih projekata, tim je novcem financirana i nabava značajne istraživačke opreme, ali i zapošljavanje – taj fakultet samofinancira čak 130, odnosno četvrtinu svojih zaposlenika novcem dobiven za projekte te godišnje u državni proračun tako uplati oko milijun eura, istaknuo je Grgić. “FER od Vlade te od resornog, a i drugih ministarstava očekuje da dosljedno stimulira izvoznike te među njih uključi i sveučilišta i fakultete, odnosno one istraživačke skupine koje ostvaruju izvoz znanja i proizvoda”, kazao je Grgić.

Pritom je iznio primjer Norveške, u kojoj se svaki euro dobiven za znanstvene projekte iz EU fondova stimulira s jednim eurom, rekavši da bi se slično trebali poticati i hrvatski projekti koji prođu rigorozne znanstvene evaluacije. Podršku državnih, ali i gradskih vlasti zatražio je i u realizaciji FER-ovog kapitalnog projekta, izgradnji Inovacijskog centra, jer će se kroz njega stvarati inovacije na strateškim područjima za gospodarski i društveni razvoj, odnosno IT-a, energetike, robotike, transporta, biomedicine i tehnologije naprednih komponenata.

You may also like