Svake se godine očekuje oporavak, ali Crobex je pao drugu godinu za redom

Crobex indeks Zagrebačke burze pao je u 2015. drugu godinu zaredom, a hoće li nastavak rasta gospodarstva u 2016. dovesti do oporavka tržišta teško je zasad reći zbog niza neizvjesnosti. Crobex indeks završio je 2015. na 1.689 bodova, što je 3,2 posto manje nego godinu dana prije. To znači da je oslabio drugu godinu zaredom, s obzirom da je u 2014. izgubio 2,7 posto.

Crobex10 skliznuo je, pak, lani za 1,8 posto, na 989 bodova, nakon što je u 2014. porastao 1,3 posto. “Prošla je godina bila izgubljena na burzi. Većina izdanja završila je godinu u minusu, uz slab dionički promet, koji je često dnevno bio na razini od 5 do 6 milijuna kuna, pa i manje. Gotovo da je bolje zaboraviti tu godinu što prije”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos. Jedna od najlikvidnijih i prošle je godine bila dionica HT-a, kojoj je cijena skliznula oko 4 posto, na 144,40 kuna, a u prosincu je u jednom trenutku zaronila na najnižu razinu od kada se njome trguje, na 139,84 kune.

Još je više, gotovo 20 posto, potonula cijena dionice Ine, skliznuvši na 2.951 kunu, što je ponajviše posljedica pada prihoda i dobiti te kompanije zbog oštrog pada cijena nafte na svjetskom tržištu. Unatoč tome, sektorski indeks Crobexindustrija, u čijem je sastavu i Ina, ojačao je lani 6 posto, što se ponajviše zahvaljuje dionicama Genere i RIZ odašiljača. Cijena dionice Genere skočila je lani s 54 na 167 kuna, dok je dionica RIZ-a poskupila više od 80 posto.

Najveći pad među sektorskim indeksima zabilježio je, pak, Crobextransport, gotovo 30 posto, što je posljedica pada cijena brodarskih kompanija, kao što su Atlantska plovidba, Jadroplov… Pao je, oko 2,8 posto, i Crobexkonstrukt, zbog pada cijena dionica nekoliko građevinskih kompanija. Crobexnutris indeks prehrambene industrije oslabio je, pak, oko 2,9 posto, pri čemu su, primjerice, cijene dionica Kraša i Podravke znatno porasle, dok su dionice Atlantic Grupe, Belja i Vupika pojeftinile.

Najveći dobitnik među sektorskim indeksima bio je lani Crobexturist, s rastom od oko 24 posto, zahvaljujući snažnom skoku cijena dionica većine hotelskih tvrtki, nakon rekordne turističke sezone.

Dobra turistička sezona, rast izvoza, osobne potrošnje i investicija potaknuli su u 2015. izlazak gospodarstva iz šestogodišnje recesije, a i u ovoj se godini očekuje nastavak rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP). Većina analitičara i institucija očekuje rast BDP-a između 1 i 1,8 posto. “Rast od 1,5 posto, koliko se najavljuje za 2016., nije dovoljan za plaćanje kamata, a kamoli za nešto više. Mnogo je problema ispred nas, a vidjet ćemo i kako će krenuti nova vlada”, kaže Rinkovec.

HDZ i Most nastavit će početkom ove godine pregovore o sastavljanju vlade i reformama koje kane provesti. “Prvih mjesec dana ove godine investitori će pratiti tko će dobiti pojedini resor. U fokusu će biti i potezi nove vlade i koliko će ona biti stabilna te koje će reforme početi provoditi. Sve to visi nad glavom, kao i pitanje hrvatskog javnog duga i visine kamata koje gospodarstvo mora plaćati”, kaže Rinkovec.

Početkom ove godine uveden je i porez na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka po stopi od 12 posto. Plaćat će se na godišnjoj osnovi, a porezna će osnovica biti razlika između kapitalnog dobitka i kapitalnog gubitka ostvarenog tijekom godine. “Vidjet ćemo kakva će biti ova godina. Vjerojatno će porez na kapitalni dobitak opterećivati burzu, jer je to prvo uvođenje tog poreza u povijesti Hrvatske”, kaže Rinkovec.

Upozorava i na to da Zagrebačka burza posljednjih godina nije pratila ni pozitivne trendove na najvećim svjetskim tržištima, koja su se znatno oporavila od globalne financijske krize 2008. godine. “U odnosu na vanjske burze, i dalje smo nisko. Dok oporavak na inozemnim burzama traje od 2009. godine, kod nas taj oporavak izostaje, nakon što je 2008. nastupila kroekcija. Svake godine očekujemo oporavak, no dosad se nije realizirao. Bilo bi prehrabro reći da će to biti 2016. jer ima previše neizvjesnosti i izazova pred nama”, zaključuje Roman Rinkovec.

You may also like