Suzdržanost proizvođača podigla cijenu nafte

Značajniji oporavak potražnje

Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati opskrbu u travnju, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,75 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,49 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,49 dolara višoj cijeni, od 65,32 dolara.

Poticaj tržištima bila je jučerašnja odluka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika da neće povećavati proizvodnju u travnju, uz manja izuzeća za Rusiju i Kazahstan.

Investitore je iznenadilo što je Saudijska Arabija dobrovoljno odlučila i u travnju smanjivati opskrbu za milijun barela dnevno, unatoč rastu cijena nafte u prošla dva mjeseca zahvaljujući programu cijepljenja protiv covida 19 širom svijeta

Analitičari pak prilagođavaju prognoze cijena kako bi odražavale kontinuirano ograničenje opskrbe iz OPEC+ i smanjenu proizvodnju američkih proizvođača nafte iz škriljaca, koji režu potrošnju kako bi povećali povrat investitorima.

Goldman Sachs povisio je tako procjene cijene barela u Londonu za pet dolara, na 75 dolara u drugom, te na 80 dolara u trećem tromjesečju. UBS je povisio prognozu cijene na londonskom tržištu u drugoj polovini godine na 75 dolara, te na 72 dolara u SAD-u.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 64,26 dolara, što znači da je ojačala 2,11 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments